Vooral millennials

Toename stress- en burn-outklachten jongeren: 'Ik had zo'n drie paniekaanvallen per week'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© iStockToename stress- en burn-outklachten jongeren: 'Ik had zo'n drie paniekaanvallen per week'
RTL

Door corona moeten we het verplicht even rustig aan doen. Misschien maar goed ook, want de cijfers van het aantal jongeren met werkgerelateerde stress- en burn-outklachten is het afgelopen jaar weer gestegen. Vooral alleenstaande jonge vrouwen hebben er last van.

Van de 25 tot 35-jarigen geeft 21 procent aan soms last te hebben van burn-outachtige klachten, meldt het CBS. Van de jongeren tussen de 15 en 25 jaar zegt 12 procent zich leeg of emotioneel uitgeput te voelen aan het einde van de dag. Dit is een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar.

Twintigers eisen veel van zichzelf

In bijvoorbeeld de zorg en het onderwijs komen veel burn-outklachten voor. Daar is de werkdruk en emotionele belasting hoog, en heb je zelf weinig inbreng hoe je de werkzaamheden verdeelt.

Andere factoren waar de twintigers van nu mee te maken hebben zijn de flexcontracten, waardoor het kopen of huren van een huis ingewikkelder is. "We zien ook dat vrouwen het moment van kinderen krijgen uitstellen. Ze zijn vaker hoogopgeleid en willen eerst iets bereikt hebben op werk en van het leven genieten. Hierbij eisen ze best veel van zichzelf."

Floor kreeg tijdens haar hbo-studie rechten een burn-out.

'Corona zorgt voor meer stress'

Dit beaamt ook millennial-expert Jasper Scholten. "Millennials vinden autonomie belangrijk en willen alles uit het leven halen: een goede baan, leuke vakanties, een perfecte partner." Het kost flink wat energie, tijd en moeite om dat perfecte leven na te streven.

Door de lockdown is het er niet makkelijker op geworden. Scholten: "Sommige mensen vinden meer rust doordat alle festivals en sociale evenementen zijn afgelast, maar wat ik zie is dat de intelligente lockdown juist ook meer stress oplevert. Het zou me helaas niks verbazen als de cijfers volgend jaar nog verder toenemen."

Documentaire Jong & Gestrest

Het lijkt de vloek van de millennials: stress. Deze generatie heeft torenhoge verwachtingen, weinig vaste contracten of koophuizen, maar wel een mega studieschuld. Ondertussen leiden ze online het perfecte leven. Hebben millennials meer stress? En wat doet dat met je?

Vandaag verschijnt de documentaire Jong & Gestrest op Videoland. Hierin zie je hoe millennials Robin en Floor omgaan met de aanhoudende druk. Een psycholoog en psychiater leggen uit waarom juist deze generatie zo vatbaar is voor burn-outklachten.

Faalangst en depressies: 1 op de 7 studenten loopt risico op burn-out
Lees ook

Faalangst en depressies: 1 op de 7 studenten loopt risico op burn-out

Stress is normaal

"Stress is een normale lichamelijke reactie", zegt psychiater Christiaan Vinkers van het Amsterdam UMC. "Je hartslag gaat omhoog, je bent wat meer gefocust, wat meer gespannen."

Maar wat nou precies stress is en wat een burn-out, daarover bestaat veel discussie. "Ik kan als psychiater niet betrouwbaar een burn-out vaststellen. Het staat niet in het DSM, het handboek voor de classificatie van psychische stoornissen. Wel zijn deze symptomen een reëel probleem, arbeidsverzuim door stress en stressklachten komt veel voor."

'Nog maar één paniekaanval per week'

Anouk (24) had vorig jaar veel last van paniekaanvallen. Op een dag was haar bloeddruk veel te hoog. "Ik voelde een druk op mijn borst en was aan het hyperventileren. Door mijn werk-leer studie voor verpleegkundige wist ik dat dit niet goed was, dus belde ik de spoedeisende hulp."

Daar kon ze meteen terecht, maar onderzoeken wezen niets uit. Dus werd ze weer naar huis gestuurd. "Na een maand werd een burn-out geconstateerd en kwam ik thuis te zitten. Het duurde nog vier maanden voor paniekaanvallen minder werden."

Afgekeurd

Anouk deed niet veel anders dan leeftijdgenoten: hard werken, studeren, shoppen, met vrienden afspreken en leuke dingen doen met haar vriend. "Ik had niet het idee dat ik nou zo druk was, iedereen om me heen leidde dit leven. Maar achteraf denk ik: ja, het was misschien wel erg veel allemaal."

Door de bedrijfsarts werd ze afgekeurd als verpleegkundige. Nu werkt ze als medisch secretaresse. "Ik begon met één kopje koffie op kantoor en werk inmiddels drie uur per dag. Langzaam breid ik het uit. Ik heb nog maar één paniekaanval per week. Het gaat stukken beter met me."

'Neem signalen serieus'

Niet iedereen gaat hetzelfde met stress om, zegt Vinkers. "Het verschilt per individu, maar over het algemeen is de mens van nature veerkrachtig. Het gaat erom dat je je eigen signalen serieus neemt. Als je 's nachts wakker ligt, je prikkelbaar of angstig voelt, dan moet je daar iets mee doen. Bijvoorbeeld met je omgeving praten en kijken waar die angst vandaan komt. Iedereen ervaart stress anders, en voor iedereen is een andere oplossing nodig."

Lees meer over
StressBurn-outMillennialsGezondheid