Depressie en faalangst

Faalangst en depressies: 1 op de 7 studenten loopt risico op burn-out

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ThinkstockFaalangst en depressies: 1 op de 7 studenten loopt risico op burn-out
RTL

Veel studenten hebben te maken met stress en last van een te hoge werkdruk tijdens hun studie. Dat levert psychische problemen op, en daar moet veel meer aandacht voor komen, vindt het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO).

"De percentages van problematische klachten zijn echt hoog", stelt ISO-voorzitter Kees Gillesse. De ISO heeft een rapport uitgebracht dat is gebaseerd op een analyse van achttien verschillende onderzoeken naar studentenwelzijn in de afgelopen vijf jaar.

Naar elkaar wijzen

De studentenbond doet naar aanleiding daarvan ook aanbevelingen: "Het is op dit moment niet meer verantwoord om af te wachten en naar elkaar te wijzen", zegt Gillesse.

Aanbevelingen: 

  • Het ISO roept studenten op 'om ambitieus te zijn maar realistisch naar zichzelf te kijken en verwachtingen hierop aan te passen'. Ook zouden ze bewust moeten 'reflecteren op hun eigen welzijn ' en waar nodig hulp zoeken.
  • Ook zouden studenten beter naar elkaar om moeten kijken en eerder met elkaar in gesprek moeten gaan.
  • De arbeidsmarkt zou minder druk op studenten uit moeten oefenen en af moeten zien van te harde selectiecriteria.
  • Onderwijsinstellingen zouden minder moeten inzetten op 'excellente' studenten en minder moeten focussen op de tijdsduur waarin een diploma moet worden behaald. 
  • De hulpverlening vanuit onderwijsinstellingen moet beter, vindt het ISO. Zo moeten wachttijden bij de studentenpsycholoog veel korter worden. Daarin zou ook de politiek haar verantwoordelijkheid moeten nemen.
  • Het onderwijsstelsel in zijn huidige vorm, met het leenstelsel en het BSA, het bindend studieadvies, levert voor studenten te veel stress op, vindt het ISO. Daarom moet het stelsel worden herzien.
58.000 studenten hebben nog geld tegoed na fout OV-kaart
Lees ook

58.000 studenten hebben nog geld tegoed na fout OV-kaart

Concentratieproblemen

Volgens het ISO zijn door de stress de cijfers van ernstigere psychische problematiek hoog. Een derde van de ondervraagde studenten heeft last van psychisch gerelateerde klachten zoals bijvoorbeeld concentratieproblemen, faalangst en depressie.

Daarnaast loopt 15 procent van de studenten een risico op een burn-out. Gillesse: "In een gemiddelde collegezaal zitten drie studenten die een serieus risico lopen op een burn-out. We sturen jongeren de arbeidsmarkt op terwijl ze al een burn-out hebben gehad."

Het ISO wil dat de wachttijden bij studentpsychologen omlaag gaan. Ook doet de organisatie een oproep aan de politiek: "We moeten niet alleen pleisters plakken maar ook het systeem aanpakken om te voorkomen dat de problemen ontstaan."

Lees meer over
Interstedelijk Studenten Overleg (ISO)StudentenStressWerkdrukPsychische aandoeningStudiefinanciering