Versoepeling coronamaatregelen : de belangrijkste veranderingen voor ondernemers

De lockdown is nog niet voorbij, maar voor verschillende sectoren en ondernemers is er wel weer reden voor optimisme. Met de routekaart van premier Rutte zouden zij de komende maanden hun business weer (langzaam) op kunnen starten.
Vanavond benadrukten Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) nog maar eens: elke versoepeling kan alleen worden doorgevoerd als iedereen zich verstandig blijft gedragen.
Contactberoepen
De kappers zijn wellicht het bekendste beroep, maar ook masseurs, ergotherapeuten en rij-instructeurs kunnen vanaf 11 mei hun beroep weer uitoefenen. Wel onder een aantal voorwaarden.
Zo moeten ze op afspraak werken. Tussen de behandelaar/instructeur en de klant hoeft de anderhalve meter niet te worden gehandhaafd; tussen klanten onderling wel.
Horeca
Horecagelegenheden met een terras krijgen vanaf 1 juni groen licht om daar weer mensen te ontvangen. Natuurlijk wel met inachtneming van 1,5 meter. Alle gasten moeten aan een tafeltje zitten en mogen dat met maximaal 10 mensen bij elkaar doen.
Of bijvoorbeeld cafés extra ruimte krijgen voor hun terras, hangt van het lokale bestuur af, zei premier Rutte in de persconferentie. "Daarbij moeten ze ook rekening houden met crowdmanagement. Als de terrassen bijvoorbeeld groter zijn en dus meer mensen trekken, moet het op de routes ernaartoe niet te druk worden."
Binnen een hapje dan wel drankje serveren kan ook. In een locatie mogen maximaal 30 mensen tegelijkertijd aanwezig zijn (inclusief personeel). Wil je binnen komen eten, dan moet je reserveren. Als uitbater moet je overleggen met de klant of een bezoek verstandig is.
Gaat dit goed, dan wordt het maximaal aantal binnenbezoekers per 1 juli verhoogd naar 100.
Nog steeds verliesgevend
Branchevereniging KHN is 'voorzichtig positief' over deze route. "Ik ben blij dat het niet alleen de terrassen zijn, maar ook de restaurants, zegt voorzitter Robèr Willemsen. "Maar nieuwe versoepeling is onvoldoende om faillissementen te voorkomen. Op deze manier open gaan, is nog steeds een verliesgevende activiteit omdat aan het einde van de maand er nog steeds geld bij moet."
Culturele instellingen
Voor musea, bioscopen, theaters en concertzalen geldt ongeveer dezelfde route als voor de horeca: vanaf 1 juni open, maximaal 30 personen tegelijkertijd aanwezig, afstand hoduen.
Musea en monumenten mogen alleen open voor bezoekers die van tevoren een kaartje kopen. Zo kan er beter worden gestuurd op de verplichte afstand. Dit geldt overigens ook voor de bibliotheken, die op 11 mei ook weer open mogen.
De Museumvereniging is blij dat de 420 musea in Nederland weer open kunnen, al is het in beperkte mate. Andere brancheverenigingen zijn afwachtend of ronduit teleurgesteld.
Niet rendabel
"We zijn blij dat we weer open kunnen", zegt Gulian Nolthenius, directeur van de Nederlandse Vereniging van bioscopen en filmtheaters tegen RTL Z. "Maar 30 mensen is natuurlijk wel heel weinig. Voor de branche zijn 100 personen al niet rendabel, laat staan dit aantal."
Volgens hem is het de vraag of filmtheaters nu überhaupt opengaan. "We hebben twee dramatische maanden achter de rug. De ondersteuning voor de loonkosten moet absoluut worden verlengd, misschien zelfs uitgebreid."
Reisbranche
De verwachting is dat per 1 juli de gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen op campings en vakantieparken weer open mogen. Daarmee kunnen overnachtingsgelegenheden weer helemaal open.
Voor wat betreft verre reizen en vliegen durft premier Rutte nog geen enkele toezegging te doen. "Voor bijna de hele wereld geldt momenteel code oranje, dus alleen noodzakelijke reizen maken. Het zal ook van andere landen afhangen of en wanneer daar verandering in komt."
Evenementenbranche
Nog geen lichtpuntjes voor grote publieke evenementen en de organisatoren daarvan; wel voor bijvoorbeeld bedrijfscongressen en andere bijeenkomsten tot 100 personen. Die zouden weer georganiseerd moeten mogen worden vanaf 1 juli - al geldt ook hier de anderhalvemeterregel.
Voor concertzalen als Afas Life en de Ziggo Dome maken de versoepelde maatregelen echt niet het verschil. "Alleen het allerkleinste zaaltje zou misschien iets kunnen doen", zegt Willem Westermann van branchevereniging VVEM. "En dat is dan leuk voor liefhebberij maar absoluut geen handel. Grotere zalen draaien alleen maar verlies met zo weinig bezoekers."
Sportscholen en sauna's
Als het coronavirus onder controle blijft, mogen sportscholen en sauna's, maar ook casino's weer open voor publiek op 1 september.
Sportcentra hadden dit graag anders gezien. Voorzitter Han de Hair van de Vereniging Exclusieve Sportcentra stelt dat de waarde en het nut van de fitnessbranche met betrekking tot de preventie tegen gezondheidsrisico’s nu schromelijk worden onderschat.
Sectoren die buiten de boot vallen
Lang niet alle bedrijven en ondernemers in Nederland kunnen hun werk weer hervatten. Daar is ook premier Rutte zich van bewust. "Voor de situatie van sectoren die nog even moeten wachten op verlichting, is extra aandacht in het tweede economische steunpakket."
Met het eerste economische steunpakket, dat tot 1 juni loopt, worden onder andere bedrijven ondersteund die omzet mislopen.Ook de TOZO-regeling voor zelfstandige ondernemers valt hieronder.
Ondernemersorganisaties vinden het jammer dat bijvoorbeeld sportscholen niet al voor 1 september aan de slag kunnen."Wij hopen op snellere versoepelingen als we ons met elkaar goed blijven houden aan de 1,5 meter- en andere spelregels", stelt voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland.