Christiaan kreeg mogelijk coronavaccin: 'Kijken of lichaam antistoffen aanmaakt'
Het is wereldwijd een race tegen de klok om een vaccin te vinden tegen het coronavirus. Christiaan Monden (45) is proefpersoon in een hoopvolle poging van de Universiteit van Oxford. Inmiddels heeft hij een injectie gekregen.
Monden meldde zich enkele weken geleden aan als proefpersoon bij de Universiteit van Oxford, vertelde hij eerder al tegen RTL Nieuws. Op dat moment was de hoogleraar sociologie en demografie, die aan dezelfde universiteit werkt en in Oxford woont, nog in afwachting van de injectie. Inmiddels heeft hij die dus gekregen.
Daar ging een uitgebreide screening aan vooraf om te controleren of hij wel gezond was. "Op een gegeven moment werd ik gebeld met de mededeling dat mijn screening helemaal oké was. Toen kreeg ik een datum door waarop ik naar het ziekenhuis moest komen voor de injectie", vertelt Monden.
Vaccin van Oxford
Het vaccin van de universiteit is gemaakt van een verzwakte versie van een verkoudheidsvirus dat onder chimpansees voorkomt. Na succesvolle dierproeven willen de onderzoekers vanaf volgende week de eerste 510 proefpersonen gaan vaccineren. De vrijwilligers zijn tussen de 18 en 55 jaar, later wordt ook getest in andere leeftijdscategorieën.
Het is het eerste Europese project dat proefpersonen mag gaan injecteren, in China en de Verenigde Staten is dit al eerder gebeurd. Hoewel het onderzoek nog bezig is, worden nu al in totaal 1 miljoen doses van het vaccin van de universiteit geproduceerd op zeven verschillende plekken.
Een hoogleraar van de universiteit die meewerkt aan het onderzoek zei eerder deze maand dat de kans ongeveer 80 procent is dat er in september een werkend vaccin is.
Een week later was het zover. "Ze hadden er speciaal een heel centrum voor opgericht. Alle protocollen werden nog eens doorgenomen en er werd opnieuw een bloedtest afgenomen. Toen dat allemaal oké was, kreeg ik de prik."
Daarna moest hij even blijven ter observatie. "Een van de risico's was dat je een allergische reactie zou kunnen krijgen, ook al was die kans erg klein." Echt spannend vond Monden het proces niet. "Het duurde vooral lang, in totaal was ik een uur of twee bezig. Je moest ook telkens naar verschillende kamertjes."
Ook andere proefpersonen moesten zich die dag in het ziekenhuis melden, vertelt Monden. "Het ging aan de lopende band door. Voor mij waren twee anderen, na mij kwamen ook nog twee mensen. Iedereen moest afstand van elkaar houden."
Bijwerkingen
Monden heeft geen last van bijwerkingen. "De eerste dag had ik een zeurderig gevoel in mijn schouder door de injectie, maar dat is normaal. Verder merk ik er eigenlijk helemaal niks van. Ik moet de komende drie maanden wel iedere dag mijn temperatuur meten en doorgeven. En ik moet melden of ik symptomen heb of niet."
Volgende week moet hij voor het eerst terug naar het ziekenhuis. "Dan gaan ze bloedprikken en kijken of mijn lichaam antistoffen heeft aangemaakt." Of dat zo is, krijgt hij dan niet te horen.
Monden weet namelijk niet of hij in de groep zit die het vaccin krijgt toegediend of in de controlegroep zit die een vaccin tegen meningokokken krijgt toegediend. "Dat vertellen ze niet, omdat ze zo de bijwerkingen goed kunnen vergelijken", legde hij eerder al uit.
Amerikaans vaccin
Niet alleen de Universiteit van Oxford probeert een coronavaccin te vinden. In de Verenigde Staten is momenteel een proef bezig die al een stapje verder is. De eerste fase van het onderzoek leverde daar hoopvolle resultaten op: farmaceut Moderna meldde dat alle 45 proefpersonen die meededen antistoffen ontwikkelden die het longvirus konden 'neutraliseren'.
Mensen die betrokken waren bij de proef kregen drie doses van het vaccin. Bij iedere volgende prik kon het afweersysteem krachtiger optreden tegen het virus. Het niveau van antistoffen in het bloed is vergelijkbaar met dat van coronapatiënten die hersteld zijn van Covid-19, laten de voorlopige resultaten zien.
Het vaccin, genaamd mRNA-1273, lijkt verder relatief veilig en veroorzaakt geringe bijwerkingen, meldt de farmaceut. De volgende fase van de proef begint naar verwacht in juli.
Pas aan het eind van het traject, dat zo'n drie maanden duurt, krijgt Monden te horen of hij het coronavaccin of het controlevaccin heeft gekregen. "Maar mocht je tijdens het traject ziek worden, kunnen ze natuurlijk wel opzoeken welke van de twee je toegediend hebt gekregen en krijg je dat ook te horen."