Wat als jij (of je kind) last hebt van chronische verkoudheid?

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Wat als jij (of je kind) last hebt van chronische verkoudheid?
Corona-update, stel je vraag

Bij verkoudheidsklachten moet je thuisblijven. Maar hoe zit het als je chronisch verkouden bent of last hebt van hooikoortsverschijnselen? Deze vraag van onder meer Anneke, Saskia en Arjan beantwoorden we vandaag in de corona-update.

De symptomen van het coronavirus zijn koorts en klachten aan de luchtwegen, zoals een neusverkoudheid, een loopneus, niezen en hoesten. Bij zulke klachten geldt: blijf thuis. 

Hooikoorts

Maar met de bloemen, bomen en grassen in bloei, heeft menig Nederlander momenteel last een loopneus, tranende ogen en niesbuien, ofwel: hooikoorts.

"Als je hooikoorts hebt, heb je elk jaar dezelfde klachten in ongeveer dezelfde periode. Je kan dan goed aanvoelen of het ‘die klachten van de hooikoorts’ zijn", schrijft het RIVM. Je kan dan zelf bepalen of je wel of niet thuis blijft. Als je twijfelt, of de klachten voelen anders aan, dan moet je thuis blijven.

"Stel, je hebt echt behoorlijk last van je hooikoorts, overleg dan met je werkgever wat je moet doen. Als je thuis kan werken, werk dan thuis", vertelde een RIVM-woordvoerder eerder aan RTL Nieuws. "In principe betekent hooikoorts niet dat je niet naar je werk mag, maar houd je wel zo maximaal mogelijk aan de maatregelen."

'Heb je hooikoorts? Bel je huisarts, júíst nu'
Lees ook

'Heb je hooikoorts? Bel je huisarts, júíst nu'

Met een chronische verkoudheid is het lastiger. "Bij een chronische verkoudheid weet je niet welk virus de klachten veroorzaakt. Het is dan het beste om thuis te blijven of contact op te nemen met een arts", laat een woordvoerder van het RIVM weten.

Permanente snottebel

En wat als er bij je kind een permanente snottebel onder de neus hangt? Het RIVM schrijft op zijn website dat kinderen dan gewoon naar school of naar de opvang mogen. "Als het kind elk jaar hooikoorts heeft of chronisch verkouden is, dan herken je de klachten als ouder en vaak ook als leerkracht. Twijfel je, of zijn de klachten anders dan je gewend bent? Houd het kind dan thuis tot de (nieuwe) klachten voorbij zijn."

En als de school of de opvang het kind weigert, ook al zijn het dezelfde klachten als eerst? Ga dan het gesprek aan, zegt het RIVM. Geef als ouder aan dat het gaat om een herkenbaar beeld. Als het kind na zo'n gesprek nog steeds niet naar school of de opvang mag, neem dan contact op met de lokale GGD Gemeentelijke Gezondheid, adviseert het RIVM. Zij helpen verder. 

De jeugdarts van de school of de GGD kan de situatie beoordelen. Bij twijfel over de oorzaak van de klachten, kan het kind getest worden op Covid-19. Sowieso kan een kind getest worden als het lang ziek is. "Dit kan bij elk schoolgaand kind wanneer de klachten leiden tot meer dan een week schoolverzuim", schrijft het RIVM.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Wanneer wordt iemand getest? 

Als iemand klachten heeft die lijken op Covid-19-verschijnselen moet diegene thuisblijven, totdat hij of zij minstens 24 uur geen klachten meer heeft. Het RIVM schrijft dat een (huis)arts in zo'n situatie overweegt of een  test bijdraagt aan de behandeling of verzorging van de patiënt. Soms kan een huisarts iemand zelf testen, anders overlegt de arts met de lokale GGD. 

Tot 1 juni is het testbeleid in Nederland gericht op risicogroepen, zorgmedewerkers, mantelzorgers, schoolmedewerkers, mensen met een contactberoep, en medewerkers in het openbaar vervoer en handhaving en toezicht. 

Na 1 juni is het voor iedereen in Nederland mogelijk zich te laten testen met klachten die wijzen op het coronavirus. 

Het kabinet zet erop in dat vanaf 1 juni iedereen in Nederland met coronaklachten zich kan laten testen.
Lees meer over
RIVMCoronaviruscorona-updateCovid-19VerkoudheidKindVirusziekteSchoolkindOuderschapKinderopvangNederland