Mag ik een kinderfeestje organiseren in mijn tuin?

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© RTL NieuwsMag ik een kinderfeestje organiseren in mijn tuin?
Corona-update, stel je vraag

Als mijn kinderen buiten mogen spelen en de scholen ook weer open gaan, mag ik dan ook een verjaardagsfeestje voor ze organiseren? Dat vragen meerdere ouders zich af. We behandelen deze vraag van onder andere Maartje en Zefanja vandaag in de dagelijkse corona-update.

"Kinderfeestjes zijn een grijs gebied", zegt kinderarts en epidemioloog Patricia Bruijning. Ze werkt voor het UMC in Utrecht. "Het maakt natuurlijk nogal uit wat voor feestje je organiseert. Gaan de kinderen voetballen in de tuin of spelletjes doen, waarbij ze om de beurt met hun mond een snoepje uit een bak water moeten vissen?"

Eerst even terug naar de maatregelen. Want hoe zit het ook alweer? De 1,5 meter-maatregel is voor kinderen tot twaalf jaar onderling minder streng. Dat komt omdat kinderen volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een kleinere rol spelen in de verspreiding van het coronavirus dan volwassenen. Als kinderen ziek worden, verloopt de ziekte bovendien milder.

Kinderen tot twaalf jaar gaan daarom sinds vandaag weer naar school en mogen samen buiten spelen. Kinderen van 12 tot 18 jaar mogen ook samen buiten afspreken of sporten, maar moeten dan wel 1,5 meter afstand houden.

Het is nog met flink wat aanpassingen, maar de meeste basisscholen hebben vandaag hun deuren weer geopend. Dat betekent blije kinderen en leerkrachten.

Binnen of buiten?

Volgens Bruijning maakt het ook voor kinderfeestjes uit of je ze binnen of buiten organiseert. "Stel er is tóch een kind uitgenodigd dat besmet is. Als hij of zij dan binnen praat, zingt of schreeuwt, dan kunnen de virusdeeltjes in de lucht komen. Zit je dan langdurig in een binnenruimte met elkaar, dan kunnen anderen de deeltjes weer inademen. Hoe meer je van die deeltjes inademt, hoe groter de kans dat je ook besmet raakt."

Buiten zit het anders, want daar is voldoende ventilatie. "Al is het in de eerste plaats natuurlijk belangrijk dat zieke kinderen thuisblijven." Wat betreft feestjes voor volwassenen is het simpel. Voor zowel binnen of buiten geldt: maximaal drie personen op bezoek. En anderhalve meter afstand houden.

Waarom sporten kinderen wél samen, maar gaan ze niet allemaal tegelijk naar school?
Lees ook

Waarom sporten kinderen wél samen, maar gaan ze niet allemaal tegelijk naar school?

Wat betreft de kinderfeestjes raadt Bruijning ouders aan om goed bij andere ouders te informeren wat de bedoeling van het feestje is. "Hoeveel kinderen komen er bijvoorbeeld? Zorg ook dat er ouderlijk toezicht is en bewaar afstand tussen de ouders en de kinderen", zegt ze. 

Hoeveel kinderen je dan mag uitnodigen? Dat is een lastige. Zowel het RIVM als Bruijning willen hier geen getal aan verbinden. Het RIVM schrijft dat voor buitenspelende kinderen geldt dat 'de groep niet te groot mag zijn'. Een maximumgrootte wordt niet genoemd. Ouders wordt gevraagd zelf een inschatting te maken en daarbij het gezond verstand te gebruiken.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
corona-updateCoronavirusCovid-19KindKindermishandeling