Akkoord vakbonden

Toch sanctie tegen massaontslagen in nieuw steunpakket

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© ANPToch sanctie tegen massaontslagen in nieuw steunpakket
RTL

Bedrijven die vanaf 1 juni gebruik maken van het nieuwe steunpakket van de overheid en meer dan twintig werknemers ontslaan, kunnen daarvoor worden bestraft. Vakbonden krijgen een bepalende rol.

Daarover hebben het kabinet en de vakbonden een akkoord bereikt, bevestigen bronnen aan RTL Nieuws. Volgens het akkoord moeten bedrijven die vanaf 1 juni meer dan twintig mensen willen ontslaan, daarvoor eerst in overleg met de vakbonden. Wie dat niet doet, wordt met 5 procent gekort op de zogeheten NOW-regeling waarmee loonkosten gecompenseerd kunnen worden.

Ontslagboete

Het schrappen van de ontslagboete blijft overeind, zoals premier Rutte eerder al aankondigde. Die maatregel leverde het kabinet veel kritiek op van oppositiepartijen en vakbonden. Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) zei eerder dat het plan nodig was om 'het aanpassingsvermogen van de economie' meer ruimte te geven.

Kabinet blijft bedrijven steunen: 13 miljard extra, ontslagboete geschrapt
Lees ook

Kabinet blijft bedrijven steunen: 13 miljard extra, ontslagboete geschrapt

Een andere aanpassing in het steunpakket is het verhogen van de tegemoetkoming voor vaste lasten van bedrijven. Die zou volgens het oorspronkelijke plan maximaal 20.000 euro zijn, maar wordt nu maximaal 50.000 euro. Ook krijgt het nieuwe steunpakket een langere looptijd: vier in plaats van drie maanden.

'Brede steun'

"Met dit akkoord is er toch de brede steun voor het tweede noodpakket waar het kabinet op hoopte", zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. "Vakbonden zijn nu binnenboord, en ook in de Kamer lijkt brede steun verzekerd. Dat is belangrijk, want het gaat weer om uitgaven van vele miljarden, die je liever niet met een krappe meerderheid neemt." 

Vandaag wordt in de Tweede Kamer gedebatteerd over het nieuwe pakket aan steunmaatregelen. 

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
Wouter KoolmeesCoronavirus