Na dood Hümeyra

Vernietigend rapport over Rotterdamse aanpak huiselijk geweld

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPVernietigend rapport over Rotterdamse aanpak huiselijk geweld
RTL

De aanpak van huiselijk geweld in Rotterdam laat flink te wensen over. In een vernietigend rapport van het Verwey-Jonker Instituut staat dat het te lang duurt tot iemand de juiste hulp krijgt, dat het op wijkniveau onduidelijk is wie de regie heeft en dat de verschillende instanties slecht samenwerken.

Het onderzoek naar de hulpverlening in Rotterdam werd gedaan naar aanleiding van de dood van de drie jonge vrouwen, Hümeyra, Sarah en Bianca, in de stad eind 2018.

De 16-jarige Hümeyra werd in december 2018 doodgeschoten door haar ex-vriend. De 21-jarige Sarah werd in diezelfde maand in Rotterdam door haar 27-jarige Amerikaanse huisgenoot doodgestoken. De maand daarvoor werd de 29-jarige Bianca vermoord door haar ex-vriend.

Politie en OM ernstig tekortgeschoten in zaak-Hümeyra
Lees ook

Politie en OM ernstig tekortgeschoten in zaak-Hümeyra

De Rotterdamse gemeenteraad gaf vorig jaar opdracht tot een onafhankelijk onderzoek naar de aanpak van huiselijk geweld in de stad na de dood van de drie vrouwen.

'Onduidelijk en problematisch'

De onderzoekers concluderen in het vandaag verschenen rapport: "De toegang tot de juiste hulp duurt (te) lang. Er zijn verkokerde loketten en er is geen directe toegang tot de wijkteams. De regiefunctie op wijkniveau is vaak onduidelijk en de samenwerking tussen instellingen (Veilig Thuis, wijkteams, jeugdbescherming, politie en andere netwerkpartners) is problematisch",  schrijven onderzoekers van het Verwey-Jonker Instituut.

Mensen die hulp zochten en terecht moesten komen bij de wijkteams, kwamen daar alleen terecht met een doorverwijzing via Veilig Thuis of de huisarts, zegt een woordvoerder. "Als je in de penarie zit, kom je niet binnen bij die wijkteams. Er staat eigenlijk dat de aanpak een doolhof is geworden."

Honderden mensen kwamen in december 2018 afscheid van Hümeyra.

Een onderzoeker zegt dat bij veel van de instanties de protocollen en regels te veel voorop staan, en dat er te weinig vanuit de leefwereld van mensen wordt gedacht en gehandeld.  

Gezinsgerichte hulp

"Bij huiselijk geweld is het allereerst belangrijk om bescherming en daarnaast gezinsgerichte hulp aan te bieden", aldus Katinka Lünnemann, senior onderzoeker bij het Verwey-Jonker Instituut.

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb zei tijdens de presentatie van het rapport dat het systeem in Rotterdam mogelijk op de schop moet.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
Veilig ThuisZaak HümeyraMoordMoordzaakHuiselijk geweldGemeente RotterdamRotterdam