Lager schooladvies

Geen havo door corona: 'Als hij die Cito-toets had gemaakt, was het wel gelukt'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Eigen fotoGeen havo door corona: 'Als hij die Cito-toets had gemaakt, was het wel gelukt'
RTL

Door het schrappen van de eindtoets in groep 8 lopen dit jaar zo'n 14.000 kinderen een hoger schooladvies mis. Hun schooladvies kon niet meer worden opgekrikt met een goede Cito-score, en dat is soms flink balen. "We zijn hier op z'n zachtst gezegd niet blij mee."

Dat zegt Wendy van Vliet uit Breukelen tegen RTL Nieuws. Haar zoon Finn (12) had oorspronkelijk een vmbo-t/havo-advies. 

"Maar we hadden het idee dat hij havo ook aan zou kunnen. Dat dachten zijn juffen ook. En dus zijn we flink aan de slag gegaan met bijles, om hem goed voor te bereiden op de Cito-toets."

Oude advies niet aangepast

Maar die ging dit jaar vanwege de coronacrisis niet door. "Toen we dat op tv zagen, zijn we meteen gaan bellen en mailen met school. Wat betekent dit voor onze zoon en voor zijn toekomst?", vertelt Wendy.

"Uiteindelijk bleef de school bij het bestaande advies: vmbo-t/havo. Dat vinden we heel jammer, want we denken dat havo dus ook zou lukken."

Dit jaar geen eindtoets voor leerlingen groep 8 om corona
Lees ook

Dit jaar geen eindtoets voor leerlingen groep 8 om corona

Finn is niet de enige basisschoolleerling die een hoger schooladvies misloopt door het schrappen van de eindtoets wegens de coronacrisis. Dat meldt het Centraal Planbureau (CPB) vandaag.

Migratieachtergrond

Vooral kinderen met een migratieachtergrond, kinderen van laagopgeleide ouders en kinderen van ouders met een laag inkomen zouden vaker de dupe zijn.

Onder normale omstandigheden kunnen basisscholen hun advies voor het voortgezet onderwijs bijstellen als de score op de eindtoets hoger is dan verwacht. Dat is dit jaar niet mogelijk omdat de eindtoets vanwege de uitbraak van het coronavirus geschrapt is. Volgens het CPB kreeg 8 procent van de leerlingen de afgelopen jaren een hoger schooladvies na een goede eindtoets.

Het planbureau stelt voor deze lichting te blijven volgen op de middelbare school.

School in ander dorp

Wendy baalt er flink van dat haar zoon nu niet naar de middelbare school van zijn keuze kan. "Hij zou het liefste naar de havo-school hier in de buurt gaan. Daar gaan al zijn vriendjes heen en als de Cito-toets wel was doorgegaan, had hij het gewoon gehaald."

In plaats daarvan gaat hij nu naar een school in een ander dorp. "Hij moet nu iedere dag 9 kilometer heen en 9 kilometer terug fietsen. En stel dat straks toch blijkt dat hij het havo-niveau aankan, moet hij alsnog na een jaar weer van school gaan switchen."

Reactie van de basisschool:

De basisschool van Finn bevestigt dat zijn schooladvies al in januari is gegeven en daarna niet meer is aangepast. "Het is jammer dat alle kinderen in Nederland in groep 8 dit jaar de kans met de eindtoets niet hebben gekregen", zegt directeur Ilse Stoops. "Wij geven elk jaar in januari het definitieve schooladvies. Daarbij kijken we naar meerdere zaken; eigenlijk naar de hele schoolcarrière. Maar het klopt natuurlijk wel dat de ophoogkans met die eindtoets is vervallen."

Toch denkt Stoops dat ook de kinderen die mogelijk een lager advies hebben dan normaal, uiteindelijk op hun pootjes terechtkomen. "De middelbare scholen staan hier goed bij stil, en zullen schakelen als dat nodig is. Daar heb ik alle vertrouwen in."

Lees meer over
CPBMiddelbare schoolBasisonderwijsKindCito-toetsBreukelen