Zo scoren basisscholen in jouw buurt op de eindtoets

Door Jasper Bunskoek··Aangepast:
© RTL Nieuws/ANPZo scoren basisscholen in jouw buurt op de eindtoets
Exclusief

Reformatorische en islamitische basisscholen scoren het beste op de eindtoets. Dat blijkt uit het jaarlijkse scholenonderzoek van RTL Nieuws. Het hoogste cijfer is deze keer voor een school in Limburg. Bekijk hier hoe scholen in jouw buurt het doen.

De onderzoeksredactie van RTL Nieuws vergeleek de eindtoetsresultaten van Nederlandse basisscholen op een zo eerlijk mogelijke manier. Dat doen we door rekening te houden met de samenstelling van een school.

Check je school

Ook dit jaar zijn op deze manier ruim 6000 scholen met elkaar vergeleken. Ben je benieuwd naar de scores voor je eigen basisschool of scholen in de buurt? Per school vind je een uitgebreid artikel met het cijfer en uitleg door te zoeken op de naam van de school of de plaats via het zoekveld of te klikken op de school in de tabel hieronder.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Eerlijk vergelijken

De ene school heeft meer leerlingen uit arme of laagopgeleide gezinnen dan de andere. Door te kijken naar de eindtoetsscores van andere scholen met dezelfde leerlingenpopulatie, kunnen we zien of de school het beter of minder goed doet. Hier lees je hoe we dat precies onderzocht hebben.

Hoe vergelijkt RTL Nieuws de eindtoetsscores? En 7 andere vragen over het scholenonderzoek
Lees ook

Hoe vergelijkt RTL Nieuws de eindtoetsscores? En 7 andere vragen over het scholenonderzoek

Reformatorische scholen scoren goed

Uit het onderzoek komt naar voren dat leerlingen van reformatorische en islamitische scholen bovengemiddeld presteren op de eindtoets. De onderzochte reformatorische scholen scoren gemiddeld een 7,4. De islamitische een 7,3. Dat betekent dat ze dus beter scoren dan  gezien hun leerlingen mag worden verwacht.

De 69 antroposofische scholen waarvoor een cijfer is berekend, moeten het met een gemiddelde van een 6,3 doen. Openbare basisscholen scoren gemiddeld met een 6,8.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Hoogste cijfer in Geleen

De basisschool met het hoogste cijfer is dit jaar te vinden in Geleen. Basisschool ’t Heuvelke staat in de wijk Lindenheuvel. Een multiculturele volkswijk met relatief veel laagopgeleide mensen en gezinnen met een laag inkomen.

Dat is terug te zien aan het leerlingenbestand van ’t Heuvelke. Maar in de resultaten op de eindtoets zijn achterstanden nauwelijks zichtbaar. Die zijn namelijk aanzienlijk beter dan vergelijkbare scholen en dus krijgt de school een 9,6.

Lees meer over
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en WetenschapInspectie van het OnderwijsSchoolkindEindtoets basisonderwijsCito-toetsBasisonderwijsOnderwijsLink in bio