Nieuw rapport

Drukker, diverser en grijzer: zo ziet Nederland eruit in 2050

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© ANPDrukker, diverser en grijzer: zo ziet Nederland eruit in 2050
RTL

Hoe de toekomst er precies uitziet weet niemand, maar één ding lijkt zeker: Nederland wordt drukker, diverser en grijzer. Het is alleen nog de vraag hóé druk, divers en grijs.

In 2050 is prinses Amalia 46 jaar, ligt de iPhone 11 in een museum en is er misschien een hele generatie die nog nooit van het coronavirus heeft gehoord.

Hoewel het pas over dertig jaar is, wil de politiek graag weten hoe de bevolking er tegen die tijd uitziet. Daarom hebben het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en onderzoeksinstituut NIDI in opdracht van de overheid geprobeerd om dit in kaart te brengen.

Veel 80-plussers

In een uitgebreid rapport schetsen de onderzoekers verschillende mogelijkheden, maar het is duidelijk dat de Nederlandse bevolking gaat veranderen. Nu wonen er nog 17,4 miljoen mensen in Nederland, in 2050 zijn dat er tussen de 17,1 en 21,6 miljoen. En daar zullen een stuk meer 65-plussers bij zitten dan nu.

Volgens de prognose groeit deze groep van 3,4 miljoen mensen nu, naar 4,8 miljoen in 2050. Vooral 80-plussers spelen een belangrijke rol in die groei. Bij een voorzichtige schatting verdubbelt het aantal 80-plussers en bij een sterke stijging van de levensverwachting verdrievoudigt deze groep zelfs. 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Nederland wordt diverser

Zonder mensen met een migratieachtergrond, dat zijn mensen van wie ten minste één ouder buiten Nederland is geboren, zou Nederland heel sterk vergrijzen. Het aantal mensen tussen de 20 en 65 jaar met een Nederlandse achtergrond neemt namelijk sterk af in de komende jaren. De beroepsbevolking blijft op peil doordat het aantal mensen met een migratieachtergrond juist toeneemt.

Op dit moment hebben vier miljoen mensen in Nederland een migratieachtergrond, dat is 24 procent van de bevolking. In 2050 is dit tussen de 30 en 40 procent van de Nederlandse bevolking. Interessant is dat de groep mensen met een migratieachtergrond er heel anders uit zal zien dan nu.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Op dit moment bestaat de grootste groep uit 'klassieke migratielanden', zoals Indonesië, Suriname, de voormalige Nederlandse Antillen, Turkije en Marokko. In 2050 zullen immigranten uit EU-landen de grootste groep zijn. Ook zullen er meer mensen naar Nederland komen vanuit Azië, en dan vooral uit India en China.

Bevolking groeide dit kwartaal minder hard, mede door corona
Lees ook

Bevolking groeide dit kwartaal minder hard, mede door corona

Migratie, geboorte en sterfte

Toch is de toekomst voorspellen niet zo makkelijk als het hier misschien lijkt. "Niet alles is zeker", schrijft het CBS. Het bureau heeft er niet voor niets voor gekozen om verschillende scenario's te beschrijven, want er zijn allerlei factoren die bepalen hoe Nederland uiteindelijk écht gaat veranderen.

"De omvang en samenstelling van de bevolking in 2050 hangen af van de ontwikkeling van de migratie, geboorte en sterfte in de komende dertig jaar. En die ontwikkelingen zijn onzeker."

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
CBSGeografieNederlandse politiek