Meer sterfte

Bevolking groeide dit kwartaal minder hard, mede door corona

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© Ramon van FlymenBevolking groeide dit kwartaal minder hard, mede door corona
RTL

Er kwamen in het eerste kwartaal van dit jaar minder mensen bij dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat komt mede door het coronavirus. Niet alleen stierven er meer mensen, ook de migratiestromen veranderden door de uitbraak van het coronavirus.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In het eerste kwartaal van dit jaar groeide de Nederlandse bevolking met 15.500 mensen, terwijl de bevolkingsgroei vorig jaar in het eerste kwartaal nog 24.200 was.

Meer overleden dan geboren

Dat komt vooral door het coronavirus. Zo zijn er in maart meer mensen overleden dan dat er geboren werden. Tot die tijd waren sterfte en geboorte nog in evenwicht. Al met al zijn er het afgelopen kwartaal in Nederland 3000 meer mensen overleden dan geboren.

CBS: vorige week 2000 mensen meer overleden dan gemiddeld
Lees ook

CBS: vorige week 2000 mensen meer overleden dan gemiddeld

Toch groeide de bevolking nog wel, omdat meer mensen naar Nederland verhuisden dan naar het buitenland vertrokken. Volgens socioloog Tanja Traag van het CBS is dat logisch.

Afzien van emigratie

"Dat zijn bijvoorbeeld mensen die voor hun werk in het buitenland waren en vanwege corona weer terug zijn gekeerd", legt Traag uit. Anderen zagen volgens haar juist af van emigratie. "Bijvoorbeeld mensen die denken van: die baan bij de VN in New York gaat nu niet werken, ik blijf."

Vanuit het buitenland komen vooral Polen naar Nederland. Dit kwartaal kwamen er meer dan 2000 Polen naar Nederland dan dat er vertrokken.

Minder immigranten

Toch lijkt het er volgens het CBS op dat ook de immigratie terugloopt. Zo nam ook het aantal immigranten vanuit India en Turkije in maart af. "We verwachten het effect van het coronavirus op de migratie nog veel duidelijker te zien als de data van april binnenkomen."

Lees meer over
CBSOverbevolkingCoronavirusNederland