Ernstig strafbaar feit

Doorrijden na aanrijding: 'Hoe langer je wacht, hoe zwaarder de straf'

Door Esther Maas··Aangepast:
© RTL Nieuws / ANPDoorrijden na aanrijding: 'Hoe langer je wacht, hoe zwaarder de straf'
RTL

Wat is er zaterdagnacht gebeurd op de dijk in Zuiderwoude? Daar werd het lichaam van Tamar (14) uit Marken gevonden. De politie gaat ervan uit dat ze is aangereden. De dader is doorgereden, en heeft zich nog niet bij de politie gemeld. "Doorrijden na een ongeval is een ernstig strafbaar feit."

Dat zegt politiewetenschapper Jaap Timmer. "Het wegrijden van de plaats van een verkeersongeval is strafbaar. In de eerste plaats moet je je identiteit kenbaar maken als je betrokken bent bij een verkeersongeval. En ten tweede mag je iemand niet in hulpeloze toestand achterlaten na een ongeluk."

Boete en celstraf

Los van de vraag of iemand schuld heeft aan een verkeersongeval en daarvoor mogelijk (zwaar) gestraft wordt, kan diegene ook vervolgd worden voor het wegrijden na het ongeluk. Het gaat dan om een boete tot maximaal 8100 euro of een gevangenisstraf tot drie maanden. Ook kan het rijbewijs voor maximaal vijf jaar worden ingenomen.

Welke straf staat op doorrijden na een ongeluk?
Lees ook

Welke straf staat op doorrijden na een ongeluk?

Strafvervolging kan worden voorkomen door je vrijwillig te melden bij de politie. Dat moet je dan binnen twaalf uur na het verkeersongeval doen, legde Melissa Slaghekke van Cleerdin & Hamer Advocaten in een eerder artikel uit. Ook moet het melden volledig vrijwillig gebeuren. Als je het slachtoffer in hulpeloze toestand hebt achtergelaten, geldt deze 'vervolgingsuitsluitingsgrond' niet.

'Kun je hiermee leven?' 

In het geval van de dodelijke aanrijding in Zuiderwoude heeft de bestuurder zich dagen na het ongeluk nog steeds niet gemeld. Ook niet na eergisteren, toen de moeder van de doodgereden Tamar een emotionele oproep deed aan de dader om zich te melden.

"Kun je hiermee leven?", zei ze in het tv-programma Op1. "Degene die dit heeft gedaan, heeft ook geen leven meer."

Wie doet zoiets?

Maar waarom rijden mensen door na een ongeval? Verkeerspsycholoog Kim Ruijs beantwoordde die vraag eerder bij EditieNL.

Volgens haar zijn er twee soorten doorrijders: "De ene groep heeft wat te verbergen, de andere groep schiet totaal in de stress", zegt zij. "Mensen die wat te verbergen hebben, hebben bijvoorbeeld alcohol gebruikt of reden veel te hard. Die rijden door omdat ze niet betrapt willen worden."

De andere groep heeft geen kwaad in zin, maar kan niet meer rationeel nadenken na een ongeluk. "Ze kunnen niet meer functioneren. Pas uren later bezinkt het, en dan komt het besef vaak alsnog", zegt Ruijs.

Drie keer per dag

Volgens haar denken we allemaal dat we zullen stoppen als we een ongeluk veroorzaken. "Maar dit kan iedereen gebeuren. Je hebt geen idee hoe je reageert in zulke situaties."

Gemiddeld komt het drie keer per dag voor dat iemand doorrijdt na een ongeluk waarbij iemand (licht)gewond is geraakt, blijkt uit cijfers uit 2017 van het Waarborgfonds, maar die cijfers zijn al jaren gelijk. Bij ongelukken waarbij alleen schade is, gebeurt het nog veel vaker: zo'n 120 keer per dag.

'Heeft ze omgekeken?' 

Het feit dat de doorrijder zich nog niet gemeld heeft, is voor de nabestaanden heel zwaar, zegt Jaap Timmer. "Zij leiden grote emotionele schade. En hoe langer het duurt voor de automobilist zich meldt, hoe groter die schade. Een rechter houdt daar ook rekening mee: hoe langer het duurt voor de verdachte zich meldt, hoe hoger de straf. Juist vanwege het leed bij de nabestaanden."

Dat blijkt ook uit het verhaal van de moeder van Tamar bij Op1: "Heeft ze omgekeken? Heeft ze gemerkt dat er een auto kwam?" Dat zijn de vragen die haar moeder voortdurend door het hoofd spoken. "Dat weet alleen degene die in de auto zat. Ik kan het Tamar niet meer vragen. Kom over de brug."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Ze hoopt dan ook dat de bestuurder zich alsnog meldt. "Ik vind dat rechtvaardigheid voor Tamar. Het was een heel lief meisje, heel erg vergevingsgezind, ze bleef ook nooit lang boos."

Telefoonmasten en camera's

Timmer vertelt hoe een politieonderzoek na een verkeersongeval normaal gesproken verloopt als de dader zich niet meldt. "Er worden sporen veiliggesteld op het wegdek, in de berm en op het slachtoffer. Het slachtoffer is bij de botsing in aanraking gekomen met een voertuig, en dat laat sporen na. Die worden de komende tijd grondig onderzocht."

Ook de omgeving wordt uitgekamd. "Er wordt naar de zendmasten gekeken en camerabeelden worden opgespoord: wie was daar in de buurt op het tijdstip van het onderzoek? Ook de hulp van het publiek wordt ingechakeld: wie heeft iets gezien in de buurt, of wie heeft een auto met onverklaarbare schade gezien?

De politie liet gisteren weten tot nu toe tientallen tips te hebben gekregen over de zaak.

Lees meer over
VerkeersongevallenStrafrechtMarken