Ondanks strikte regels

Dansen, knuffelen, zoenen: 1 op de 3 jongeren houdt tijdens uitgaan geen afstand

Door Esther Maas··Aangepast:
© ANPDansen, knuffelen, zoenen: 1 op de 3 jongeren houdt tijdens uitgaan geen afstand
RTL

Op een huisfeestje of in de kroeg lijkt corona even vergeten. Vooral jongeren tussen de 16 en 30 laten de teugels vieren als ze op stap gaan, blijkt uit een enquête van RTL Nieuws. Tijdens het uitgaan houdt 34 procent geen anderhalve meter afstand. "Na middernacht wordt alles gewoon wat losser. Er wordt gedanst, mensen bewegen zich vrij door de ruimte. Soms zie je ook gewoon mensen zoenen aan de bar. En dan heb ik het niet over mensen uit één huishouden."

Uit een enquete van RTL Nieuws, uitgevoerd door DVJ Insights, geeft 1 op de 3 jongeren tussen de 16 en 30 zelf aan geen anderhalve meter afstand te houden in de kroeg of op een feestje.

'Knuffel als begroeting' 

Ook is er tijdens het uitgaan nog veel fysiek contact tussen jongeren. Eén op de drie geeft aan dat ze andere mensen aanraken als ze op stap gaan. Dat kan zijn een hand of schouderklop, maar ook een knuffel of een zoen, blijkt uit verhalen die jongeren vertellen aan RTL Nieuws.

Johan (23) uit Groningen houdt zich over het algemeen goed aan de coronaregels, maar merkt ook dat hij tijdens het uitgaan een stuk losser is. "Als ik een vriend zie, geef ik hem gewoon een knuffel als begroeting", vertelt hij.

Hij is sinds de heropening van de horeca een aantal keer op stap geweest. "Op het begin van de avond gaat het meestal nog wel goed en blijven mensen nog gewoon zitten, maar na 12 uur laat iedereen de regels een beetje los. Dan hebben mensen wat gedronken en gaat iedereen rondlopen en dansen. Soms staan mensen ook te zoenen aan de bar. Die anderhalve meter is dan echt ver te zoeken."

Looproutes en spatschermen

Ook Floris (27) uit Amsterdam geeft zijn beste vrienden in de kroeg gewoon een knuffel als hij ze ziet. "De rest krijgt een boks of een elleboog", vertelt hij. Ook Floris ziet dat het later op de avond soms lastiger wordt om de discipline vast te houden. "Hoe rijkelijker de alcohol vloeit, hoe soepeler mensen worden."

Offerfeest in coronatijd: buiten bidden op 1,5 meter
Lees ook

Offerfeest in coronatijd: buiten bidden op 1,5 meter

Ziektes zoals soa's, verkoudheid en buikgriep komen nu ook een stuk minder voor.

Toch vind hij niet dat het slecht gaat met de coronamaatregelen in de horeca. "Over het algemeen vind ik echt dat mensen goed rekening houden met elkaar. Je ziet dat mensen afstand houden bij het passeren, of als je bij het toilet staat te wachten. Ook vind ik dat de horeca het goed doet, met looproutes, spatschermen en bredere tafels om te zorgen dat het veilig is. Er wordt bewust over nagedacht, en dat geeft mij een prettig gevoel."

'Gasten zien nut niet meer'

Dat het lastig blijkt de coronaregels na te leven in de horeca, blijkt niet alleen uit onze enquête. Ook Koninklijke Horeca Nederland ziet dat het steeds lastiger wordt. "We maken ons zorgen over de naleving van de maatregelen. Het draagvlak voor de coronaregels neemt in rap tempo af.''

Dat leidt in sommige gevallen tot onhoudbare situaties, zegt KHN. "Onze gasten zien het nut van de strikte regels in de horeca niet meer in. Vooral de anderhalve meter vormt een grote uitdaging. Dat is voor sommige kroegen echt een probleem, want zij krijgen een boete als gasten de regels niet naleven."

Floris is voor zichzelf niet bang om het coronavirus te krijgen. Wel wil hij voorkomen dat hij het virus doorgeeft aan anderen. "Als ik op stap ben geweest, ga ik daarna zeker een week niet naar mijn ouders. Ik wil voorkomen dat ik hen besmet.''

Daarin staat Floris niet alleen. In de enquête geeft bijna 70 procent van de ondervraagde jongeren aan dat zij niet bang zijn om het coronavirus te krijgen. Wel is 39 procent van de jongeren bang om het aan een ander door te geven. 29 procent van de jongeren zegt dan ook meer afstand te houden van ouderen nadat zij op stap zijn geweest.

Wat mag nou wel en niet tijdens het uitgaan?

  • Iedereen in de horeca moet 1,5 meter afstand houden, tenzij het om mensen uit hetzelfde huishouden gaat.
  • Een vaste zitplaats is verplicht.
  • Ook een gezondheidscheck en reserveren zijn verplicht in ruimtes waar meer dan 100 mensen bij elkaar komen. Op terrassen buiten mogen meer dan 250 gasten komen, mits er 1,5 m afstand kan worden gehouden.
  • Als er kuchschermen zijn geplaatst, hoeft er geen afstand te worden gehouden.
  • Discotheken, clubs en andere plekken waar gedanst kan worden, blijven dicht tot ten minste 1 september.

Uit de enquête blijkt dat men zich in restaurants nog het beste aan de regels houdt. 84 procent van de ondervraagden zegt zich in een restaurant vrijwel altijd aan de anderhalve meter afstand te houden. In een kroeg ligt dat percentage een lager: daar zegt 73 procent afstand te houden.

Opvallend is dat het buiten de horeca ook moeilijk blijkt om de coronamaatregelen in acht te houden. Bijna een kwart van de ondervraagden geeft in de enquête toe dat ze zich op een huisfeestje ook regelmatig niet houden aan de anderhalve meter afstand.

'Niet te doen'

Emma (24) uit Rotterdam was eigenlijk van plan om volgende maand een huisfeestje te geven. "Nu het uitgaan toch allemaal wat minder is, leek het ons leuk om bij ons thuis een feestje te houden met zo'n 40 man."

Maar omdat het aantal besmettingen in Rotterdam aan het stijgen is, met name onder studenten, ziet ze daar waarschijnlijk toch vanaf. "We hadden bedacht om er een gezellig feestje van te maken, waar ook gedanst zou kunnen worden. Dan is die anderhalve meter eigenlijk niet te doen. Maar we stellen het nu toch voorlopig uit. Ik zou het heel erg vinden als er door ons feestje mensen ziek zouden worden."

Coronamaatregelen in de horeca lastig

Dit zijn de belangrijkste uitkomsten van de enquete: 

  • 34 procent van de jongeren (leeftijd 16-30) houdt tijdens uitgaan geen afstand
  • 81 procent van de jongeren is niet bang om het coronavirus op te lopen tijdens het uitgaan
  • Wel is 39 procent bang om het virus door te geven aan een ander
  • In een restaurant worden de regels over het algemeen het beste nageleefd. Daar houdt 84 procent zich vrijwel altijd aaan de anderhalve meter
  • In een kroeg is dat 73 procent

Opvallend: buiten de horeca worden de regels nog slechter nageleefd. Bijna een kwart van de ondervraagden geeft in de enquête toe dat ze zich op een huisfeestje ook regelmatig niet houden aan de anderhalve meter afstand.

Resultaten en verantwoording

DVJ Insights deed in opdracht van RTL Nieuws onderzoek naar het gedrag van Nederlanders in de horeca ten tijde van het coronavirus. Alle uitkomsten lees je hier. En de verantwoording van het onderzoek kun je hier nalezen.

Lees meer over
UitgaanHorecaCaféDansCoronavirusCovid-19Virusziekte