Advies of verplichting?

Rode, oranje en groene kleurcodes, wat betekenen de reisadviezen voor jou?

Door Elise Spetter··Aangepast:
© RTL NieuwsRode, oranje en groene kleurcodes, wat betekenen de reisadviezen voor jou?
RTL

De landkaart van Spanje kleurt in België rood, maar in Nederland oranje. De verschillende kleurcodes zorgen wel eens voor verwarring, want betekenen ze precies hetzelfde? Krijgen de Belgen strengere regels opgelegd dan de Nederlanders? En hoe zit het met je verzekering?

Heel Spanje kleurt vanaf vanmiddag 16.00 uur voor onze zuiderburen rood. Dan geldt: kom je terug uit een rood gebied, dan moet je verplicht getest worden én in quarantaine of zelfisolatie. In Nederland zijn andere regels van kracht: kom je terug uit een oranje gebied, dan word je dringend verzocht 10 dagen in quarantaine te gaan.

"Onze boodschap naar reizigers is vooral: neem je eigen verantwoordelijkheid. De Nederlandse overheid gaat niet controleren wat mensen doen", zegt woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken Willemien Veldman.

Vakantiekaart: waar mag je deze zomer naartoe?
Lees ook

Vakantiekaart: waar mag je deze zomer naartoe?

Of mensen zich testen, controleert de Belgische overheid wel. "Iedereen die vanuit Spanje of een rode zone komt, is verplicht om zich te laten testen. Wie niet opdaagt voor een test, wordt gebeld of krijgt huisbezoek. Dit wordt gehandhaafd door de verschillende gemeenschappen: Vlaanderen, Brussel en Wallonië", zegt woordvoerder van FOD Volksgezondheid Jan Eyckmans.

De Federale Politie in België laat in een reactie weten dat de handhaving van het testen in handen is van de lokale politie. 

'Rood in België is oranje in Nederland'

Veldman legt uit dat een rood reisadvies in België overeenkomt met een oranje kleurcode in Nederland. "Een rood reisadvies in België, betekent in feite hetzelfde als een oranje reisadvies in Nederland. Wij gebruiken alleen een rood reisadvies als een land potdicht zit en je er niet in of uit kan. Maar ook dan geldt het dringende advies om 10 dagen in quarantaine te gaan."

"Wij willen ervoor waarschuwen dat als je naar een oranje gebied afreist, je het risico loopt het virus mee terug te nemen. Dus, we vragen mensen écht om het reisadvies serieus te nemen. Vooral nu we zien dat veel mensen het coronavirus in het buitenland hebben opgelopen. Juist door de vakanties van de afgelopen tijd, heeft het vrij spel gehad", zegt de woordvoerder.

Wat betekenen de kleurcodes in Nederland en België?

Het reisadvies in Nederland heeft vier kleuren: groen, geel, oranje en rood. Normaal gesproken worden met deze kleurcodes aangegeven hoe veilig een land of gebied is, maar door corona is dat veranderd. "Vroeger golden de reisadviezen voor de veiligheid van de individuele burger, maar nu gebruiken wij deze ook voor de veiligheid van de Nederlandse samenleving. We willen voorkomen dat vakantiegangers het virus mee terug nemen", zegt Veldman.

De reisadviezen zijn niet bindend, schrijft het ministerie van Buitenlandse Zaken op hun website.

Nederland:

  • Rood: advies om niet te reizen. Door ernstige veiligheidsrisico's kan voor reizigers een levensbedreigende situatie ontstaan. Reizigers die toch uit deze zones terugkomen, krijgen het dringende advies 10 dagen in quarantaine te gaan.
  • Oranje: alleen noodzakelijke reizen. In deze landen is het dagelijks leven ontwricht. Er geldt mogelijk een inreisverbod. Reizigers die toch uit deze zones terugkomen, krijgen het dringende advies 10 dagen in quarantaine te gaan.
  • Geel: let op, veiligheidsrisico's. In verband met corona hebben deze landen maatregelen getroffen die beperkte invloed hebben op het dagelijks leven.
  • Groen: geen bijzondere veiligheidsrisico's. In dit land of gebied zijn op dit moment geen coronamaatregelen die van invloed zijn op je reis of verblijf.

België:

  • Rood: een formeel reisverbod voor alle toeristische of "niet-noodzakelijke" reizen. Reizigers die toch uit deze zones terugkeren worden behandeld als 'hoogrisico-contacten'. Dit betekent dat ze verplicht getest moeten worden en in quarantaine of zelfisolatie moeten gaan.
  • Oranje: geen reisverbod. Reizigers uit oranje zones, worden gevraagd zich te laten testen en in quarantaine te gaan.
  • Groen: geen reisbeperkingen. Het blijft belangrijk het reisadvies te lezen vóór u naar uw bestemming vertrekt.

Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken/FOD Volksgezondheid

Alleen of je nou naar een oranje of rood gebied reist: je bent niet verzekerd voor schade die te maken heeft met corona.

'Check de voorwaarden'

Het Verbond van Verzekeraars benadrukt dat het belangrijk is om contact op te nemen met je verzekeraar voor vertrek. "Check de voorwaarden." Ook adviseren zij een goede reisorganisatie te kiezen. "Sommige reisorganisaties hebben een corona-garantie. Vaak gaat het dan om pakketreizen. Als je een compleet verzorgde reis boekt, kan je makkelijker de reisorganisatie erop aanspreken als je problemen krijgt."