Immunoloog legt uit

Allergische reactie na coronavaccin: 'Zeldzaam, maar gebeurt vaker'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Getty ImagesAllergische reactie na coronavaccin: 'Zeldzaam, maar gebeurt vaker'
RTL

Twee Britse zorgmedewerkers kregen dinsdag een allergische reactie na toediening van het Pfizer/BioNTech-coronavaccin. Maar hoe gevaarlijk is dit eigenlijk en komt het vaker voor? Volgens immunoloog Ger Rijkers is er geen reden tot paniek.

Allergische reacties op vaccinaties zijn zeldzaam, maar komen vaker voor, legt Rijkers uit aan RTL Nieuws. "Maar het is zelden zo dat het lichaam allergisch is voor het vaccin zélf. Vaker komt het voor dat mensen allergisch zijn voor een stof die in het vaccin zit."

Hulp- en reststoffen

Naast het werkzame middel bevat een vaccin namelijk ook nog hulp- en reststoffen. Hulpstoffen worden aan het vaccin toegevoegd om de werkzaamheid te verbeteren, de houdbaarheid te verlengen en de toediening te vergemakkelijken.

Wie mag er eerst en wanneer kunnen we versoepelen? Vijf vragen en antwoorden over vaccineren
Lees ook

Wie mag er eerst en wanneer kunnen we versoepelen? Vijf vragen en antwoorden over vaccineren

Reststoffen zijn resten van stoffen die tijdens het productieproces van het vaccin zijn gebruikt. Die worden na productie zoveel mogelijk uit het vaccin gehaald, maar zeer kleine hoeveelheden kunnen nog achter blijven. Rijkers: "Het meest waarschijnlijke scenario is dat deze mensen allergisch waren voor één van deze stoffen."

Vroeger werden vaccins, zoals de griepprik, bijvoorbeeld gemaakt met behulp van kippenei. "Dat betekent dat mensen die allergisch zijn voor kippenei een allergische reactie kunnen krijgen als er een beetje kippeneiwit in het vaccin terechtkomt. Dat is ook wel vaker gebeurd."

In verschillende maten

Allergische reacties zijn er in verschillende maten, vertelt Rijkers. "Een allergie is een plotseling sterke reactie van je immuunsysteem. Die reacties kunnen ook vrij onschuldig zijn, bijvoorbeeld jeuk. Maar dat was hier niet aan de hand, deze medewerkers hadden serieuze klachten."

Een vaccin ontwikkelen duurt normaal gesproken jaren, maar nu kan het in een aantal maanden. Is het dan wel veilig?

Volgens Britse media ging het om een heftige allergische reactie, maar wel goed behandelbaar. De medewerkers zouden last hebben gehad van een daling van de bloeddruk, huiduitslag en kortademigheid.

Ze maken het inmiddels weer goed. Ze hadden allebei een voorgeschiedenis van ernstige allergieën en droegen daarom sowieso al een adrenalinespuit bij zich. Er wordt nog onderzocht of de allergische reacties echt zijn veroorzaakt door het vaccin.

Bespreken met huisarts

Maar wat moet je nu doen als je allergieën hebt en twijfelt of je het coronavaccin moet nemen? Het Britse medicijnagentschap MHRA raadt mensen met een geschiedenis van ernstige allergische reacties op medicijnen, voedsel of vaccinaties aan zich niet in te laten enten.

Volgens Rijkers kun je beter met je huisarts bespreken of het dan verstandig is om het vaccin te nemen. "En als je bekend met een allergie, is het belangrijk dat je dit aangeeft bij het personeel voordat je gevaccineerd wordt."

Daarna is het volgens hem belangrijk om 'even in de buurt te blijven'. "Een allergische reactie treedt meestal binnen een halfuur en altijd binnen een uur na de prik op. Nooit pas de volgende dag. Als je nog in de buurt blijft, weten medewerkers wat ze moeten doen als het onverhoopt toch misgaat."

De Britse Margaret (90) was deze week de eerste persoon ter wereld die het Pfizer-vaccin kreeg.
Lees meer over
CoronavaccinAllergieCoronavirus