'Scanauto schrijft vaak onterecht boete uit, aanvechten loont'

Automatische scanauto's, die in steeds meer gemeentes controleren op betaald parkeren, schrijven nogal eens onterecht een boete uit. Het aanvechten van zo'n bekeuring is dan ook vaak succesvol.
Dat blijkt uit onderzoek van de NOS, die bezwaarschriften opvroeg bij de vier grote steden. In Utrecht en Rotterdam verviel driekwart van de boetes na het bezwaar. In Den Haag een derde.
Door de kentekens van geparkeerde auto's te scannen, kunnen gemeentes streng handhaven. Omdat automobilisten hun kenteken moeten invoeren op de parkeermeter, is meteen duidelijk wie niet betaald heeft.
De onterechte boetes zouden vooral komen doordat de scanauto's de situatie niet goed kunnen inschatten, zegt een bedrijf dat helpt bij het aanvechten van boetes tegen de nieuwszender.
Parkeerboetes per stad
Amsterdam: 551.150 boetes door scanauto's, 13 procent maakte bezwaar,
66 procent van bezwaren toegewezen
Rotterdam: 345.000 boetes, 15 procent maakte bezwaar,
75 procent van bezwaren toegewezen
Den Haag: 267.132 boetes, 13 procent maakte bezwaar,
37 procent bezwaren toegewezen
Utrecht: 48.067 boetes, 15 procent maakte bezwaar,
75 procent bezwaren toegewezen
Bron: NOS
De scanauto's zien alleen of een auto goed geparkeerd staat en of er betaald is, niet of iemand naar de parkeerautomaat loopt of aan het laden en lossen is. Bovendien zou in de software niet altijd goed te zien zijn of er een vergunning is.
Steeds meer scanauto's
In dertien gemeentes worden al scanauto's ingezet die automatisch controleren wie zijn parkeergeld niet heeft betaald. En dat worden er nog meer.
Naar verwachting zullen dit jaar onder meer Maastricht, Den Bosch en Breda de auto's invoeren. In andere gemeenten zoals Hoorn en Eindhoven worden testen gedaan met de scanauto’s.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Een speciale app waarschuwt je als een scanauto door de straat rijdt. Zo kun je nog snel de parkeerapp aanzetten. Maar mag dat wel? Onze collega's van Editie NL zochten dat uit: