Vanwege lockdowns

Oproep aan basisscholen: 'Geef leerlingen groep 8 voordeel van de twijfel'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPOproep aan basisscholen: 'Geef leerlingen groep 8 voordeel van de twijfel'
RTL

Nu de tweede lockdown nog langer duurt, blijven de achterstanden in het onderwijs toenemen. Vooral voor leerlingen die thuis niet voldoende begeleiding krijgen, is het onmogelijk op niveau te blijven. Geef achtstegroepers daarom het voordeel van de twijfel, adviseren zeker acht onderwijsorganisaties nu.

Kwetsbare kinderen moeten van scholen het voordeel van de twijfel krijgen bij het bepalen van het schooladvies. Dat is de oproep van onderwijsorganisaties AVS, het LerarenCollectief, Aob, CNV, LBBO, FvOv, BAB, LAKS en de VO-raad.

Eindtoets

Vóór 1 maart moeten basisscholen een advies geven aan leerlingen in groep 8. Gaan ze naar het vmbo, de havo of het vwo? Daarna volgt een eindtoets, die het advies over het opleidingsniveau nog kan veranderen.  

Geen havo door corona: 'Als hij die Cito-toets had gemaakt, was het wel gelukt'
Lees ook

Geen havo door corona: 'Als hij die Cito-toets had gemaakt, was het wel gelukt'

Door de coronacrisis ging die toets vorig jaar niet door. Hoewel scholen en minister Slob van Onderwijs alles op alles zetten om die toets dit jaar wel door te laten gaan, is het nog maar de vraag of leerlingen er de vruchten van kunnen plukken.

'Grote zorgen'

"We zien dat de coronacrisis al bestaande problemen en uitdagingen sterker aan het licht brengt", legt Anko van Hoepen van de PO-Raad uit. "We maken ons grote zorgen over de meest kwetsbaren, die nu nog meer op achterstand komen te staan."

Uit onderzoek van het ministerie van Onderwijs bleek het schooladvies vorig jaar ook al lager te zijn dan voorgaande jaren. "Dit treft vooral leerlingen die toch al minder kansen hebben in het leven", concludeerde Slob toen. "Het is daarom belangrijk dat middelbare scholen ze goed blijven volgen en helpen bij leerachterstanden, zodat elk kind op de plek komt waar hij of zij zich het beste kan ontwikkelen."

Bestaande kloof

Volgens Van Hoepen van de PO-Raad kunnen we de al bestaande kloof tussen kansrijke en kansarme leerlingen niet in één keer dichten: "Maar we roepen het primair onderwijs op juist dit jaar kansrijk te adviseren en het voortgezet onderwijs om kansrijk te plaatsen en selectie uit te stellen met bijvoorbeeld brede brugklassen."

Op basisscholen De Regenboog en De Molenwerf in Tiel herkennen ze de problemen. Om de dag mogen groep 7 en groep 8 daar naar school. Want, zo stelt directeur Dagmar Hildebrand, al deze leerlingen zijn kwetsbare leerlingen.

'Enorme spurt'

"Die laatste jaren op school zijn voor deze leerlingen heel belangrijk, want normaliter maken ze dan een enorme spurt", legt ze uit. "Maar door de huidige lockdown missen ze voldoende begeleiding en komen ze achter op schema."

Het was voor Hildebrand nog een hele klus om extra begeleiding voor groep 7 en 8 te organiseren. Want de noodopvang is er voor kinderen waarvan de ouders een essentieel beroep hebben, en voor kinderen waarvan de ouders erkennen dat het niet zo soepel loopt met het thuisonderwijs. In totaal zijn dat slechts 10 kinderen van de 120 leerlingen.

'Een toets gaat het niet doen'

Vooral voor deze kinderen doen de onderwijsorganisaties de oproep: "Twijfel je? Hoopte je voor dit kind in een kansarme situatie op bevestiging in bijvoorbeeld een toets? Geef het het voordeel van de twijfel. Want een toets gaat dat dit jaar waarschijnlijk voor deze leerling niet doen."

Vooral ouders die kinderen hebben in het speciaal onderwijs, zitten niet te wachten op thuisonderwijs, vertelden ze eind vorig jaar, voorafgaand aan de lockdown. "Hij wordt boos en agressief als ik hem lesgeef."
Lees meer over
Arie SlobMinisterie van Onderwijs, Cultuur en WetenschapBasisonderwijsEindtoets basisonderwijsCito-toetsMiddelbare school