Oxfordvaccin

Deal na vaccinruzie: AstraZeneca levert EU toch 9 miljoen vaccins meer

Door RTL Nieuws/ANP··Aangepast:
© ANPDeal na vaccinruzie: AstraZeneca levert EU toch 9 miljoen vaccins meer
RTL

Farmaceut AstraZeneca levert de Europese Unie in februari en april niet 31 miljoen, maar 40 miljoen van de afgesproken 80 miljoen doses van zijn coronavaccin. De leveringen beginnen bovendien een week eerder dan gepland, zegt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie.

De EU en de vaccinfabrikant kregen afgelopen week flinke ruzie over de leveringen van het nieuwe coronavaccin van AstraZeneca, ook wel het Oxfordvaccin genoemd. Die ruzie begon toen AstraZeneca aankondigde voorlopig veel minder doses te kunnen leveren dan afgesproken. De productie in een Belgische fabriek zou haperen.

Voor Nederland is het een grote tegenvaller. De regering had zwaar ingezet op dit vaccin en rekende in het eerste kwartaal alleen al op 4,5 miljoen doses. Nu moeten we genoegen nemen met iets meer dan 1,5 miljoen.

EMA keurt vaccin AstraZeneca goed, maar er zijn wat problemen
Lees ook

EMA keurt vaccin AstraZeneca goed, maar er zijn wat problemen

De Europese Unie weigerde zich bij die 31 miljoen doses neer te leggen en heeft de afgelopen dagen met AstraZeneca onderhandeld voor een betere deal.

Ook al krijgt de EU nog altijd slechts de helft van de beloofde 80 miljoen vaccins, volgens Von der Leyen is de nieuwe afspraak 'een stap vooruit', twittert ze. AstraZeneca heeft volgens haar ook toegezegd meer te gaan produceren in de EU.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Britse fabrieken

Een groot discussiepunt was deze week dat de fabrikant weigerde zijn Britse fabrieken in te zetten om de achterblijvende Europese productie te compenseren. Het bedrijf hield vol dat die alleen draaien voor het Verenigd Koninkrijk.

Het vaccin van AstraZeneca en universiteit Oxford werd vrijdag goedgekeurd voor gebruik in de EU. Het is het derde vaccin van de EU, maar van de andere twee hebben de meeste Europese landen een stuk minder besteld.
 

In deze video die we afgelopen zomer maakten, legt verslaggever Robin van Hijfte uit hoe het zogeheten Oxfordvaccin werkt.
Lees meer over
Ursala von der LeyenAstrazenecaEuropese UnieCoronavaccinVaccinatie