Nieuw vaccinatieschema

Vaccinatie dit, vaccinatie dat, waarom is het zo'n chaos?

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPVaccinatie dit, vaccinatie dat, waarom is het zo'n chaos?
RTL

Wie krijgt wanneer welk vaccin? Het vaccinatieschema waar dat in staat, gaat voor de zoveelste keer op de schop. De overheid waarschuwde er al voor: onze strategie staat niet vast. Maar waarom verandert het steeds en wat staat er nou wel vast?

1. Weten we nou eigenlijk al hoeveel mensen er zijn gevaccineerd?

Ja, dat wordt bijgehouden op het coronadashboard, en dagelijks geüpdatet. Zo stond gisteravond iets na zessen de teller op 454.998 prikken. Goed om te weten is dat daar het aantal gezette prikken wordt geteld, niet het aantal mensen dat gevaccineerd is. In de ziekenhuizen bijvoorbeeld heeft het gevaccineerde personeel al twee prikken gehad. In de ziekenhuizen staat de teller op iets meer dan 81.000 prikken, dat zijn dus ruim 40.000 mensen.

Op 6 januari is het vaccineren begonnen, met het inenten van zorgmedewerkers die direct met coronapatiënten te maken krijgen. Sinds 18 januari krijgen ook mensen die niet in de zorg werken een prik tegen corona. Zoals kwetsbare ouderen en gehandicapten.

2. Waarom wordt het vaccinatieschema steeds aangepast?

Het oorspronkelijke schema waarin staat wie wanneer aan de beurt is, is gemaakt toen verschillende vaccins nog niet goedgekeurd waren door de Europese medicijnwaakhond EMA. De overheid wist toen dus bijvoorbeeld nog niet dat het AstraZeneca-vaccin niet geschikt is voor mensen van 65 en ouder. Ook waren allerlei randvoorwaarden over bijvoorbeeld opslag, vervoer en gebruik van de vaccins nog niet bekend.

Nu wordt steeds meer duidelijk en daarom moet het schema af en toe worden aangepast. Ook tegenvallende of juist meevallende leveringen kunnen ertoe leiden dat het schema verandert. Hier lees je hoe de overheid het zelf uitlegt.  

3. Waar kan ik zien wanneer ik aan de beurt ben?

De overheid heeft vandaag een nieuw schema gepubliceerd. Daarin kun je ongeveer zien wanneer je aan de beurt ben. Per groep wordt steeds begonnen met de oudste mensen in de groep. Dus in de groep 18 tot 60-jarigen zijn vijftigers straks als eerste aan de beurt. Precies weten wanneer jij een vaccinatie kunt krijgen, kan nu nog niet. 

Als je jong bent en niet in de zorg werkt, zal het nog wel even duren voor je aan de beurt bent. Deze video legt uit waarom dat zo is:

4. Hoe krijg ik uiteindelijk te horen dat ik aan de beurt ben?

Uiteindelijk krijgen de meeste mensen van het RIVM een uitnodiging om een afspraak te maken. Je belt dan zelf de GGD om een afspraak te plannen. Mensen uit de groep van 18 tot 60 jaar met een medische indicatie worden door hun huisarts uitgenodigd. Wie in de zorg werkt, krijgt de oproep via de werkgever en voor de huisartsen geldt dat zij zichzelf ook mogen vaccineren met de vaccins die zij geven.

5. Kan ik zelf een keuze maken voor een vaccin?

Nee, dat kan niet. Dat bepaalt het kabinet voor jou. Het kabinet beslist op basis van Nederlandse en internationale adviezen of een vaccin voor een bepaalde groep geschikt is en gaat samen met het RIVM ook over de verdeling van alle vaccins over de verschillende groepen. 

6. Hoe weet ik zeker of dat vaccin goed voor me is?

De EMA en de Gezondheidsraad oordelen over de veiligheid van vaccins, een zorgvuldig proces dat meerdere weken in beslag neemt. Daarnaast registreert het instituut Lareb de bijwerkingen. Tot nu toe hebben 1763 mensen zich gemeld met vermoedelijke bijwerkingen na een prik van het coronavaccin. Het gaat vooral om milde klachten zoals pijn op de prikplek, koorts en spierpijn.

Sommige vaccins zijn niet voor iedereen geschikt. Zo is het vaccin van Astrazeneca niet geschikt voor ouderen boven de 64 jaar, zei de Gezondheidsraad gisteren. Boven die leeftijd is de werkzaamheid van het vaccin nog niet voldoende getest. Vermoedelijk neemt het kabinet dat advies over en krijgen mensen boven de 64 dat vaccin dan dus ook niet. 

In deze video leggen we je uit hoe het kan dat de vaccins veilig zijn ondanks dat ze in sneltreinvaart zijn ontwikkeld:

7. Wanneer is iedereen gevaccineerd in Nederland?

De overheid hoopt eind augustus alle ouderen en kwetsbare Nederlanders gevaccineerd te hebben. Gezonde mensen van 18 tot 60 jaar zijn vanaf mei als laatste aan de beurt. Als alles meezit is iedereen die gevaccineerd wil worden aan het einde van het derde kwartaal gevaccineerd.

Zo gaat het er aan toe in de vaccinatiehal: 'We prikken 700 mensen per dag'
Lees ook

Zo gaat het er aan toe in de vaccinatiehal: 'We prikken 700 mensen per dag'

Lees meer over
CoronavaccinVaccinatie