Negatieve test mag ook

'Vaccinatiebewijs zou festivalbranche kunnen helpen'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP'Vaccinatiebewijs zou festivalbranche kunnen helpen'
RTL

"Goedemiddag, mag ik uw vaccinatiebewijs even zien?" Goeie kans dat je deze vraag over een paar maanden hoort als je naar een festival wilt of op vakantie gaat. Zowel de reisbranche als de evenementenbranche is enthousiast. "Je laat bij de entree je vaccinatiebewijs zien, en als het in orde is mag je naar binnen."

Dat zegt een woordvoerder van de Alliantie Evenementenbouwers tegen RTL Nieuws. "Het is ons doel om weer evenementen te kunnen organiseren, op een veilige manier. Een vaccinatiebewijs kan daarbij helpen."

Advies Gezondheidsraad

Instellingen en bedrijven hebben straks de vrijheid om een vaccinatiebewijs te vragen bij de toegang tot voorzieningen. Dat schrijft de Gezondheidsraad vandaag een advies aan het ministerie van VWS.

Bedrijven, scholen en horeca mogen vragen om vaccinatiebewijs
Lees ook

Bedrijven, scholen en horeca mogen vragen om vaccinatiebewijs

"Op grond van de wet kunnen private partijen in principe vragen om een vaccinatiebewijs als voorwaarde voor de toegang tot diensten of voorzieningen", schrijft de Gezondheidsraad in een brief aan het ministerie. "Een dergelijke maatregel vraagt altijd een afweging van belangen en mag niet leiden tot verboden uitsluiting, discriminatie of schending van privacyregels."

'Negatieve test mag ook'

Per situatie moet volgens de Gezondheidsraad worden gekeken of het weigeren van een persoon gerechtvaardigd is of niet. 'Om absolute uitsluiting te voorkomen, zijn alternatieven van belang. Te denken valt aan een recente negatieve testuitslag of vervangende inspanningen zoals het dragen van een mondkapje.'

Het is volgens de Alliantie Evenementenbouwers dan ook niet de bedoeling dat bezoekers verplicht worden om een vaccin te nemen. "Als iemand geen vaccinatiebewijs kan laten zien, maar wel een negatieve uitslag van een sneltest kan tonen, mag diegene wel naar binnen."

'Wees er terughoudend mee'

Volgens Johan Leegemate, hoogleraar Gezondheidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam moeten bedrijven en instellingen terughoudend zijn met het vragen naar een vaccinatiebewijs voor het aanbieden van hun diensten. "Het is een vrij ingrijpend middel. Zeker als je een essentiële dienst aanbiedt, kun je zo'n vaccinatiebewijs niet als voorwaarde nemen. Het moet per situatie bekeken worden, en bedrijven moeten een alternatief aanbieden voor mensen die geen vaccinatiebewijs hebben, zoals een negatieve coronatest."

In Duitsland is men ook kritisch: De gezaghebbende Duitse Raad voor de Ethiek heeft zich in een advies gekeerd tegen voorrechten voor mensen die zijn gevaccineerd. Volgens de raad is er geen reden voorrechten toe te kennen zolang niet vaststaat dat ingeënte mensen het virus niet kunnen overdragen.

De raad stelt daarbij dat de huidige beperkingen van de individuele vrijheden enkel zijn gerechtvaardigd door de vrees dat zeer ernstig zieke coronapatiënten niet meer voldoende zorg zouden kunnen krijgen als het gezondheidssysteem dat niet meer aankan. Maar als dat gevaar is geweken, dienen de beperkingen te worden ingetrokken voor iedereen, niet alleen voor gevaccineerden.

Reisbranche: ook blijven testen

De reisbranche is voorstander van een vaccinatiebewijs, maar wil ook dat reizigers getest blijven worden op het coronavirus. "Je kunt mensen die zich niet willen laten vaccineren, ook niet ontzeggen dat ze op vakantie mogen", zegt ANVR-voorzitter Frank Oostdam, die vreest dat vaccinatiebewijzen alleen leiden tot uitsluiting.

De branchevereniging denkt dat als er steeds meer mensen gevaccineerd zijn, de neiging om naar het buitenland te gaan groot wordt. Oostdam hoopt dat er heel strikt vast wordt gehouden aan het huidige testbeleid in de reisbranche, met daarbovenop een vaccinatiebewijs.

'Nog te vroeg'

Hoewel de reis- en evenementenbranche dus enthousiast zijn over de mogelijkheid om een vaccinatiebewijs in te kunnen zetten, zijn niet alle sectoren en bedrijven al even lyrisch.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zegt het advies van de Gezondheidsraad verder te bestuderen. Alle opties om verantwoord open te kunnen gaan zijn volgens de organisatie welkom. KHN benadrukt dat de focus nu ligt op een "fatsoenlijk heropeningsplan en een structurele verbetering van de routekaart".

Winkeliersvereniging INretail laat weten dat een vaccinatiebewijs voor winkels in de non-foodsector niet relevant is omdat de winkels nog dicht zijn. Ook concertorganisator Mojo, bekend van grote festivals zoals Lowlands, loopt nog niet op de zaken vooruit en zegt af te wachten wat de overheid over een vaccinatiebewijs beslist. Pretpark de Efteling zegt dat het gezien de voorlopige sluiting nog te vroeg is om iets over een vaccinatiebewijs te melden.

Hoe lang nog? Waarom de tweede coronagolf langer duurt en meer levens eist
Lees meer over
Coronacrisis in NederlandCoronavaccinVaccinatieFestivals en evenementenMuziekfestivalToerismeVakantie