Drukte bij hondenscholen

Lockdownpuppy's op cursus: lange wachtlijsten, maar wel hard nodig

Door Esther Maas··Aangepast:
© Eigen fotoLockdownpuppy's op cursus: lange wachtlijsten, maar wel hard nodig
RTL

Zit, af, blijf, braaf. Door de coronacrisis is er een run op puppy's en dat zorgt ook voor drukte bij hondenscholen. De vraag naar puppycursussen is enorm, maar vanwege de coronarichtlijnen kunnen minder mensen tegelijk les krijgen. "Ik heb al zo'n 100 keer nee moeten verkopen in de afgelopen maanden."

Dat zegt Angela den Boer van hondenschool WoofExperience in Utrecht. Ze werkt als operatie-assistent en runt daarnaast een hondenschool. "Sinds afgelopen zomer loopt het echt storm, onze aanvragen zijn meer dan verdubbeld. In 2019 hadden we in totaal 88 klanten, in 2020 waren dat er 187."

'Bij de geboorte al aanmelden'

Vanwege de tweede lockdown die inging op 19 november, werd het nog lastiger om nieuwe cursisten aan te nemen. "We werken nu in nog kleinere groepjes, en moeten eerder stoppen vanwege de avondklok. Dus kunnen we nu maar zes cursisten per avond lesgeven, in plaats van zestien."

Dat leidt tot wachtlijsten: "Die lopen nu op tot acht weken voor een puppycursus. Eigenlijk moet je dus zodra je puppy geboren is, je meteen aanmelden voor een cursus."

Meer honden door lockdown? 

Uit het huisdierenpopulatie-onderzoek dat brancheorganisatie Dibevo blijkt dat het huisdierbezit tijdens de coronacrisis flink is toegenomen. Vele gezinnen besloten tijdens de coronacrisis een huisdier aan te schaffen. 

Vooral honden en katten hebben tijdens de pandemie voor de stijgende trend gezorgd: bijna 25 procent van de huishoudens heeft een kat en nog net geen 20 procent een hond. De kattenpopulatie stijgt naar 3,1 miljoen en de hondenpopulatie naar 1,9 miljoen.

Zo'n puppycursus is belangrijk, zeker in deze tijd, zegt Den Boer. "We zien veel mensen die in de lockdown hun eerste hond hebben aangeschaft. Die lopen tegen opvoedproblemen aan, waar je tijdens een puppycursus aan kunt werken en bij geholpen wordt."

Niet gewend om alleen te zijn

Ook heeft de lockdown gevolgen voor het gedrag van de puppy. "Omdat we nu zo veel thuis zijn, zie je dat veel puppy's er niet aan gewend raken om alleen te zijn. Dat kan later leiden tot verlatingsangst, als we allemaal wel weer naar kantoor gaan."

Het feit dat we zoveel mogelijk thuis moeten blijven en slechts mondjesmaat bezoek mogen ontvangen, kan ook gevolgen hebben voor de socialisatie van de pup. "Hoe gaan ze straks om met meer drukte, meer visite thuis, kindjes die over de vloer komen? Als ze daar niet aan gewend raken, kan dat voor problemen zorgen."

Leuk zo'n nieuw huisdier in lockdown? Dierenarts Piet praat je bij
Lees ook

Leuk zo'n nieuw huisdier in lockdown? Dierenarts Piet praat je bij

Daarom heeft ze een belangrijk advies voor mensen met een jonge hond: "Neem je pup mee naar zoveel mogelijk plekken. Ga naar de stad, ook nu het rustig is. Laat je hond niet alleen opgroeien binnen je eigen woonwijk, maar zorg dat ie in het eerste half jaar zoveel mogelijk verschillende plekken en situaties leert kennen."

'Trek erop uit met je pup'

Dat is precies wat Desiree Lievens van Hondenacademie Waalwijk ook aan haar cursisten adviseert. "Ondanks dat we in een lockdown zitten, moet je er wel op uit met je pup. Kijk naar wat wel kan", zegt ze. 

Desiree Lievens© Eigen foto
Desiree Lievens

"Neem je hond mee naar de winkelstraat, een busstation, een dierenwinkel, een schoolplein of als je op visite gaat. Zo went je pup aan dat soort plekken. Dat is juist in die eerste maanden heel belangrijk. Als honden te prikkelarm worden opgevoed, en dus te weinig meemaken, kunnen ze angstig worden op latere leeftijd."

Bij de Hondenacademie in Waalwijk is de een wachttijd voor een cursus gemiddeld een maand. "Maar nu is het nog drukker dan normaal, we hebben echt al veel mensen moeten teleurstellen. Er is een enorme toeloop van lockdownpuppy's."

Puppycursus via Zoom

Ondanks de maatregelen gaan de cursussen toch in aangepaste vorm door. "We werken in kleine groepjes van twee, en doen een aantal lessen van de cursus online. Ook hebben we zoommeetings met meerdere cursisten bij elkaar om eventuele problemen te bespreken, en filmen we voortaan de lessen, zodat cursisten die terug kunnen kijken."

Dat laatste bleek een groot succes. "Mensen zijn op het moment zelf vaak zo druk met hun hond, dat ze niet alles wat tijdens de les wordt gezegd, meekrijgen. Dus dan is de mogelijkheid om de les terug te kijken ideaal."

Toch kan dat alles niet tippen aan normale lessen, zegt Lievens. "Wij leren niet alleen opvoed-oefeningen aan, maar ook hoe je om moet gaan met de nachten alleen leren zijn, zindelijkheid en bijten. We bespreken handige manieren voor die eigenaar om hun pup te helpen in praktijksituaties, en die komen nou eenmaal makkelijker aan bod als je fysiek les kunt geven."

'Afschuwelijk druk'

Bij Hondenschool Loebas in Amsterdam hebben ze geen wachtlijst, maar is het wel 'afschuwelijk druk', zegt eigenaresse Suzanne Voskuil. "We hebben echt honderden aanvragen, wel vier keer zoveel als vorig jaar."

Suzanne Voskuil met haar hond Joy.© Eigen foto
Suzanne Voskuil met haar hond Joy.

De lessen gaan zoveel mogelijk door. "We houden ons aan de maatregelen voor buitensporten. Dus we trainen nu in groepjes van twee, vanaf volgende week in groepjes van vier. Verder houden we de groepen en de honden goed gescheiden. Om te voorkomen dat er interactie en contact ontstaat, mogen de honden elkaar ook niet groeten."

Herplaatsing

Opvallend is dat ze ook een minder leuk effect signaleert van het feit dat veel Nederlanders een puppy in huis hebben gehaald in de eerste lockdown, zoals in deze video te zien is:

Coronaverschijnsel: enorme run op jonge hondjes

"We krijgen ook veel meer aanvragen voor honden die al een paar maanden oud zijn. Dan gaat het in veel gevallen om honden die zijn aangeschaft in de eerste lockdown, maar die al herplaatst zijn omdat de baasjes er toch niet voor konden of wilden zorgen. De nieuwe baasjes willen dan graag een soort pubercursus doen met hun hond, maar daar heb ik wel een wachtlijst voor. Want niet elke hond past zomaar in een groepje."

'Niet te snel op cursus'

Ook waarschuwt ze om niet te snel met je pup op cursus te gaan. "Ik zie vaak dat mensen al meteen vanaf de eerste dag dat ze de pup in huis hebben, lessen willen volgen. Dat vind ik echt te vroeg. Ik wil eerst dat de hond een paar weken gewend raakt aan zijn nieuwe baasje, en zich daar veilig bij voelt. Pas dan is het verstandig om te beginnen met een cursus."

Een ander lockdown-effect waar puppy's en hun baasje last van kunnen hebben, is het feit dat zodra je met een puppy over straat loopt, vreemden het beestje willen aaien. "Dat was ook zonder corona al zo, maar nu hebben mensen die drang nog sterker, omdat ze door de maatregelen meer behoefte hebben aan knuffelen en contact. Dus als die zo'n pluizig beestje zien lopen, kunnen ze zich niet inhouden", vertelt Voskuil.

'Aai met je ogen'

En hoe goed bedoeld het ook is, wenselijk is het niet. "Puppy's kunnen er van schrikken, en dus angstig worden op het moment dat er iemand op ze af komt lopen. Dus: zie je een puppy op straat? Hou dan een beetje afstand en aai 'm met je ogen. Daarmee help je de pup en de eigenaar."

Volgens Voskuil is het geen complete ramp als je vanwege de lockdown en drukte niet meteen een puppycursus kunt doen. "Natuurlijk leer je tijdens een cursus hoe je ongewenst gedrag voorkomt, dus ideaal is het niet."

Tips

Maar ook zonder cursus is er veel informatie te vinden die je kan helpen bij de opvoeding van je hond, vertelt ze.

"Er staat een hele hoop onzin op internet over hoe je je hond moet trainen, maar de informatie op Doggo.nl is betrouwbaar en goed. En daarnaast zijn er een aantal boeken die ik aanraad: Welkom Puppy van Joke de Montenie, Puppywijs van Petra de Munnik en Een hondenleven lang fysiek en mentaal in balans van Sam Turner."

Lees meer over
HondCoronacrisis in NederlandLockdownAmsterdamUtrechtGemeente Waalwijk