Slecht nieuws voor overstekend wild: dit weekend zomertijd

Dit weekend is de zomertijd ingegaan. Dat is jammer voor wie van uitslapen houdt, want het kost een uurtje slaap. Maar voor reeën en andere wilde dieren is het erger. Zij worden door het verzetten van de klok een stuk vaker aangereden, waarschuwt Stichting Wildaanrijdingen Nederland (SWN).
Herten kunnen natuurlijk niet klokkijken, zegt SWN-voorzitter Gijs van Aardenne. "Vanuit de dieren gezien gaan automobilisten ineens een uur eerder de weg op. Dat zijn ze niet gewend."
Door het verzetten van de klok valt de ochtendspits samen met de schemering, de periode waarin dieren zich het meest verplaatsen. Van Aardenne: "Dieren zijn niet gek, die proberen die drukte wel te vermijden. Maar het kost een dag of vier voor ze aan die nieuwe tijd gewend zijn."
Tientallen aanrijdingen per dag
Ieder jaar worden er volgens SWN naar schatting 12.000 tot 15.000 dieren aangereden, meer dan 30 per dag. De schade door wildaanrijdingen is flink: volgens cijfers van het Verbond van Verzekeraars werd er in 2019 bijna 13 miljoen euro aan schade geclaimd na aanrijdingen met dieren.
In de eerste dagen na het ingaan van de zomertijd is het aantal aanrijdingen met dieren een stuk hoger, zegt Van Aardenne. "Hoe groot die stijging precies is, wordt op dit moment onderzocht. Maar we zien ieder jaar dat het verzetten van de klok tot meer aanrijdingen leidt."
In de lente, als de klok vooruitgaat, zijn het vooral reeën die daar last van hebben. Van Aardenne: "In het voorjaar verplaatsen die zich veel. Jonge bokjes, van een jaar oud, moeten dan op zoek naar een eigen territorium. Zij weten ook nog niet goed welke wegen ze moeten vermijden. Vooral die jonge dieren lopen dus gevaar."
Meer aanrijdingen door de lockdown
Je zou misschien verwachten dat het aantal aanrijdingen door de coronacrisis lager ligt, omdat er minder auto's op de weg zijn. Maar het tegenovergestelde is waar.
"Er is juist een stijging. Dat is heel bijzonder", zegt Van Aardenne. "Een mogelijke verklaring is dat dieren vaker de weg over proberen te steken, omdat de wegen nu stiller zijn. Een andere mogelijke oorzaak is de drukte in recreatiegebieden, waardoor dieren worden verstoord en op de vlucht slaan."
De boodschap van Van Aardenne is dus helder: let de komende dagen extra goed op voor overstekend wild. "Rij je in een gebied waar reeën leven, pas dan op, zeker in de schemer."
De ANWB adviseert om op zulke plekken je rijstijl aan te passen. "Bij 60 km/u kun jij nog op tijd remmen, en kan het hert eventueel de dans ontspringen", schrijft de organisatie.
Niet uitwijken!
Mocht er toch een dier voor je auto springen, wijk dan niet uit en hou je stuur recht, zegt de ANWB.
"Bij mensen die uitwijken zien we de ernstigste ongelukken", zegt Van Aardenne. "Mensen rijden dan uit schrik tegen een boom of een tegenligger aan. Rij dan liever het dier maar aan. Dat is niet anders. Een aanrijding is ook niet altijd te voorkomen, soms springt een dier zomaar voor of tegen je auto."
Rij ook niet zomaar verder na een botsing met een dier. "Na een aanrijding met een wild dier ben je verplicht de politie te bellen", zegt de ANWB. "Doorrijden is strafbaar." De politie kan dan zorgen dat het dier wordt opgeruimd, of dat het wordt opgespoord als het gewond is weggevlucht.