Corona-update, stel je vraag

Waarom worden 60-plussers wel geprikt met AstraZeneca?

Door Eline Rietkerk··Aangepast:
Waarom worden 60-plussers wel geprikt met AstraZeneca?
RTL

Mensen jonger dan 60 jaar krijgen geen AstraZeneca meer vanwege het risico op ernstige bijwerkingen. 60-plussers kunnen wel terecht bij de huisarts voor een prik met AstraZeneca. Waarom mogen zij wel? Lopen zij vanwege hun leeftijd minder risico op ernstige bijwerkingen?

Eerder deze week kwam het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) met de conclusie dat er mogelijk een verband is tussen het AstraZeneca-vaccin en zeldzame trombose. 

In totaal zijn er in ons land ruim 400.000 prikken met AstraZeneca gezet. Bij bijwerkingencentrum Lareb kwamen tot nu toe acht meldingen binnen van vrouwen tussen de 23 en 65 jaar die ernstige bijwerkingen kregen na een vaccinatie met AstraZeneca. Een vrouw overleed door een bloedprop in haar longen. 

EMA: mogelijk verband AstraZeneca en trombose, maar voordelen vaccin wegen zwaarder
Lees ook

EMA: mogelijk verband AstraZeneca en trombose, maar voordelen vaccin wegen zwaarder

In afwachting van een advies van de Gezondheidsraad besloot demissionair minister Hugo de Jonge daarom eerder deze week al om tijdelijk geen mensen onder de 60 jaar meer het AstraZeneca-vaccin te geven. 

Juist wel 60-plussers prikken

Donderdag kwam de Gezondheidsraad met het advies om helemaal te stoppen met het AstraZeneca-vaccin voor mensen onder de 60 jaar, maar juist om door te gaan met het vaccin voor mensen boven de 60. 

Waarom krijgen mensen van boven de 60 jaar dan wel deze prik? Lopen zij geen risico op ernstige bijwerkingen?

Voorkomen is belangrijker

Volgens de Gezondheidsraad is het risico voor de 60-plussers op ernstig ziek worden of overlijden door corona groter dan de kans op ernstige bijwerkingen door het vaccin. Voor deze leeftijdsgroep is het AstraZeneca-vaccin veilig en goed. Daarom kunnen huisartsen gewoon door blijven gaan met het vaccineren van 60-plussers met AstraZeneca.

Voor mensen onder de 60 jaar adviseert de Gezondheidsraad om een van de andere vaccins te gebruiken. Bij deze groep is het risico op ernstige ziekte en sterfte door corona aanzienlijk kleiner, waardoor het risico op de bijwerking zwaarder weegt.

"Het is een heel helder advies van de Gezondheidsraad. En dan is het niet zo moeilijk om dit besluit te nemen", laat demissionair minister Hugo de Jonge RTL Nieuws weten.   

Waarom niet alleen aan mannen geven?

De ernstige bijwerkingen die bij het Lareb binnen kwamen, waren tot nu toe allemaal bij vrouwen. Kunnen we dan niet AstraZeneca gewoon aan mannen geven?

De bijna half miljoen prikken met AstraZeneca zijn in de beginfase vooral gezet bij zorgmedewerkers van verpleeghuizen, gehandicaptenzorg en wijkverpleging, en oudere mensen. In de zorg werken veel vrouwen. 

"Het lijkt erop dat deze ernstige bijwerkingen meer bij vrouwen voorkomen," zegt Agnes Kant van het Lareb. "Maar we weten niet of dat ook echt zo is." 

Het is niet zo dat alleen vrouwen er mee te maken kunnen krijgen. "In Nederland hebben we nog geen melding van een ernstige bijwerking bij een man gehad. Op Europees niveau zijn er wel gevallen van ernstige bijwerkingen bij mannen bekend. Hoewel ook daar het merendeel vrouwen betreft." 

Man overleden na vaccinatie met AstraZeneca

In Engeland overleed er afgelopen week een 59-jarige man door een bloedprop in de hersenen na het AstraZeneca-vaccin.  

Wetenschapsjournalist Diederik Jekel over het AstraZeneca-vaccin
Lees meer over
GezondheidsraadRIVMMinisterie van Volksgezondheid, Welzijn en SportLarebCoronavaccinAstraZenecacorona-update