Weekcijfers

Versoepelingen komen er, maar coronabesmettingen lopen op en druk op zorg blijft

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP (archieffoto)Versoepelingen komen er, maar coronabesmettingen lopen op en druk op zorg blijft
RTL

Net als vorige week, is er ook deze week weer een stijging te zien in het aantal gemelde coronabesmettingen. Er zijn 53.981 positieve tests geregistreerd. Een stijging van 5,3 procent, want vorige week waren dat er 51.240. Op de ic's is een zeer lichte daling te zien, maar de bezetting blijft hoog. Toch gaat het kabinet vanavond versoepelingen aankondigen.

De druk op de zorg blijft hoog. Het aantal mensen dat zo ziek werd dat zij moesten worden opgenomen op de intensive care-afdeling was 379. Vorige week waren dat er 389. 

Het reproductiegetal (gebaseerd op 5 april) ligt in het geheel boven de 1. Een reproductiegetal van 1,06 betekent dat 100 mensen die corona hebben, samen 106 andere mensen besmetten. Dat is nog niet voldoende om het virus af te remmen. Vorige week lag het zogenoemde R-getal nog nipt onder de 1 (100 mensen die samen corona hebben, besmetten toen samen 97 andere mensen).

Dat betekent dat het coronavirus zich sneller verspreidt ten opzichte van een week eerder.

Kabinet: ook versoepelingen voor markten, begrafenissen en theorie-examens
Lees ook

Kabinet: ook versoepelingen voor markten, begrafenissen en theorie-examens

We zitten qua besmettingen nog steeds op risiconiveau 'zeer ernstig' en een daling is er, ondanks de maatregelen, niet te zien. De stijging lijkt logisch te verklaren door de besmettelijkere coronavarianten die ook in Nederland rondwaren.

Toen Nederland in oktober gedeeltelijk in lockdown ging, daalde het aantal besmettingen. Maar nu, terwijl er veel discussie is over versoepelingen, is de druk op de zorg nog steeds hoog.

Het enige verschil met de vorige golf is dat er nu al ruim 4 miljoen mensen zijn gevaccineerd.

Versoepelen: een goed idee of niet?

De vaccinaties zijn een belangrijke reden dat er versoepelingen aan komen. Het kabinet maakt vanavond in een persconferentie bekend dat er vanaf 28 april wat meer mogelijk is. Zo gaan de terrassen onder voorwaarden open en wordt de avondklok opgeheven. "Vanuit het kabinet wordt erop gewezen dat steeds meer mensen gevaccineerd zijn en veel minder mensen het risico lopen om ernstig ziek te worden", zegt politiek verslaggever Marieke van de Zilver.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Tot en met zondag 11 april zijn in Nederland naar schatting 3,8 miljoen vaccinaties toegediend, zo meldt het RIVM. Daarvan zijn er bijna 3 miljoen eerste vaccinaties en ruim 800.000 tweede vaccinaties. "Daardoor durven ze die versoepeling aan", zegt Van de Zilver.

Waar het kabinet ook naar verwijst is het aantal mensen dat al corona heeft gehad. Uit bloedonderzoek door het RIVM bleek dat bij ruim 90 procent van de mensen bij wie antistoffen in het bloed zijn gevonden, ruim zes maanden later nog steeds antistoffen in het bloed aanwezig zijn. 

De vraag is alleen of de besmettingscijfers en bezettingscijfers ruimte geven om te versoepelen. 

19:00 uur persconferentie 

De persconferentie met demissionair premier Rutte en minister De Jonge is vanavond om 19:00 uur. We zenden de persconferentie live uit via RTL Nieuws, RTL Z en deze site. 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

'Nog steeds druk'

Wim Pleunis, woordvoerder namens de Brabantse Ziekenhuizen (ROAZ), heeft er een hard hoofd in als hij naar de Brabantse cijfers kijkt. "Het is nog steeds druk. We hebben wel wat bedden vrij, maar die moeten we altijd vrij houden vanwege traumazorg." De ziekenhuizen in Brabant vragen medewerkers om af te zien van de vakantie. Ook in andere regio's kreeg ziekenhuispersoneel dat verzoek.

"Alles wat ervoor kan zorgen om nieuwe besmettingen te voorkomen, zijn we voorstander van. De roep om versoepelingen snappen we heel goed, maar we hebben wel iedere dag te maken met instroom die stabiel is, met licht oplopende trend."

Ook Toos Bierhoff, woordvoerder namens de ziekenhuizen in Twente en Oost Achterhoek, maakt zich zorgen om de stijging van de besmettingen. "In Twente is het aantal besmettingen met 21 procent gestegen ten opzichte van vorige week, in Oost-Achterhoek met 18 procent." Het aantal ic-bedden is volgens Bierhoff stabiel ten opzichte van vorige week. Maar: er liggen nu 28 patiënten met corona op de ic's in de regio Twente en de Achterhoek. In februari waren dat er nog 18. 

En ja, zegt hij: er zijn ook ziekenhuizen die zeggen dat versoepelingen wel kunnen. "Maar wij zijn hier heel blij dat bijvoorbeeld de Zwarte Cross in Lichtenvoorde toch niet doorgaat."

'Goed verdedigbaar'

Casper Albers, hoogleraar toegepaste statistiek en datavisualisatie aan de Rijksuniversiteit Groningen, stelt dat het 'goed verdedigbaar is' om nu te versoepelen. "Ik denk dat het voor iedereen voelt als een heel raar moment als je puur naar de statistieken kijkt." Maar, zo zegt hij ook: "Als je kijkt naar het aantal (ic)-opnames is dat aantal al weken lang te hoog, maar wel op een niveau dat we het net aankunnen. En het sterftecijfer is echt aan het dalen."

Vaccinaties spelen volgens hem ook mee in de overweging: "Ze weten hoeveel mensen er twee weken geleden zijn gevaccineerd, en die zijn redelijk goed beschermd."

Yorick Bleijenberg, data-analist die in zijn eigen tijd de coronacijfers nauwlettend in de gaten houdt, zegt dat 'het versoepelingsbeleid van het kabinet' is gebaseerd op de vaccinaties. "Dit doen ze omdat ze het beloofd hebben", zegt hij. "Dit is gewoon politiek."

'Kan helemaal niet'

"Als je kijkt naar de cijfers dan kan versoepeling helemaal niet. Dat hoort pas bij een zekere daling, dus als je twee weken alleen een daling ziet, dan kan je zeggen: 'We zijn goed bezig, we kunnen versoepelen'."

Susan van den Hof van het RIVM zei vorige week tegen RTL Nieuws: "Het lijkt het erop dat we op een soort plateau zijn gekomen. Zolang we niet heel duidelijk over die piek heen zijn, is het wat mij betreft te vroeg voor versoepelingen."

Vooral vrouwen hebben klachten na een vaccinatie, dit is hoe dat komt