Willen ook meer onderzoek

Jongeren met long covid vragen in video om begrip: 'Ze denken dat ik me aanstel'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© PrivéfotoJongeren met long covid vragen in video om begrip: 'Ze denken dat ik me aanstel'
RTL

Twintig meisjes en jonge vrouwen roepen in een video op Facebook op tot meer erkenning voor long covid-patiënten. Ze stuiten – mede vanwege hun leeftijd – op veel onbegrip in hun omgeving. Ook hopen ze dat er meer onderzoek komt naar de ziekte.

De 22-jarige Meike is een van de initiatiefnemers van de video. "Familie, vrienden en collega's; er zijn veel mensen die niet snappen dat we nog altijd klachten hebben", vertelt ze aan RTL Nieuws. Zelf werd ze in april 2020 ziek, sindsdien kampt ze met vermoeidheid, concentratieproblemen, geheugenverlies, pijn in haar spieren, gewrichten, zenuwen en hoofd... "Eigenlijk alle dingen die je heel veel hoort."

Met deze video willen zij en de anderen laten zien dat het gaat om een grote groep, en dat het probleem aandacht verdient:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Aanstellen

"Veel mensen zeggen: je bent niet oud, je hebt geen onderliggende klachten en geen obesitas. Daarom denken ze dat ik me aanstel." Ook is Meike in het begin niet heel ziek geweest. "Dus mensen zeggen: 'Ik heb ook een weekje corona gehad, en daarna had ik er geen last meer van'. Dat is fijn voor hen, maar heel veel anderen hebben dat wel."

Na een jaar nog elke dag ziek: wat is het perspectief voor long covid-patiënten?
Lees ook

Na een jaar nog elke dag ziek: wat is het perspectief voor long covid-patiënten?

De 20 vrouwen in de video zijn lotgenoten. De jongste is 16, de oudste 26. "Toen we dat filmpje hadden opgenomen, had ik kippenvel. Het is toch heel erg dat al die mensen hier last van hebben? De enige troost die ik eruit haal, is dat ik niet alleen ben."

Behandeling

Zij en de andere vrouwen hopen dat het filmpje veel gedeeld wordt, en dat het ook terechtkomt bij artsen en onderzoekers, die daardoor nog meer onderzoek gaan doen naar de ziekte. "Na een jaar weten ze nog steeds niet wat ze tegen onze klachten moeten doen. Ik hoop  op meer begrip, maar natuurlijk vooral dat er een behandeling komt."

Welke klachten komen na maanden nog voor bij coronapatiënten?

Wat voor klachten iemand maanden na een coronabesmetting nog heeft, verschilt per persoon. Huisarts Alfons Olde Loohuis noemt een aantal veelvoorkomende:

  • kortademigheid
  • vermoeidheid
  • slaapstoornissen
  • woordvindingsproblemen
  • hyperacusis (een stoornis waarbij het lichaam door beschadigde zenuwen niet in staat is om geluid te dempen, zodat mensen compleet in elkaar kruipen als er bijvoorbeeld een bord op de grond valt)
  • ernstige hoofdpijn
  • hartklachten
  • ademhalingsproblemen
  • geur- en reukverlies
Lees meer over
CoronavirusCovid-19