Ook coach positief

Spanning in roeiploeg na drie positieve testen in Tokio: 'We doen er echt alles aan'

Door Matthijs Voortman en Ischa Gerrits··Aangepast:
© ANPSpanning in roeiploeg na drie positieve testen in Tokio: 'We doen er echt alles aan'
RTL

Weer is de Nederlandse roeiploeg in Tokio getroffen door een coronageval. Dit keer coach Josy Verdonkschot. Hij werd gisteravond uit zijn hotelkamer gehaald. De schrik zit er goed in bij de roeiers. "Het is te hopen dat ze zich snel kunnen focussen en zich niet van de wijs laten brengen", zegt Verdonkschot vanuit zijn quarantainehotel.

Verdonkschot heeft al behoorlijk wat meegemaakt tijdens de zes Olympische Spelen die hij al bijwoonde. Maar wat de hoofdcoach van de vrouwenploeg in Tokio beleeft, slaat alles. Nu moet hij zelfs de wedstrijden van zijn vijf roeiteams vanuit een hotelkamer bekijken. "Dat doe ik met alle liefde, als ik daarmee de atleten kan beschermen. Ik doe er niet zo toe."

Geen nauw contact

De coach zat niet op de KLM-vlucht van 17 juli waar de andere vier besmette Nederlanders van TeamNL mee vlogen. Hij was op 16 juli al in Tokio met alle damesroeiers. Dat betekent dat hij in het olympisch dorp, tijdens het vervoer of bij de roeibaan besmet moet zijn geraakt.

Hoe dat kan zijn gebeurd? Verdonkschot heeft geen idee. Een staflid bij roeien en roeier Finn Florijn testten eerder deze week positief. "Uiteraard heb ik ze gezien, maar ik heb geen nauw contact gehad. Alleen in het voorbijgaan."

Opnieuw coronageval in olympische ploeg: roeier Finn Florijn test positief
Lees ook

Opnieuw coronageval in olympische ploeg: roeier Finn Florijn test positief

De hoofdcoach zegt dat hij heel voorzichtig was. "De teambesprekingen deden we het liefst buiten, ik was op anderhalve meter of meer van de meiden en droeg echt altijd een mondkapje."

Snel inpakken

En dus toch positief. Dat betekende snel spullen inpakken en wegwezen. "Ik moest ergens anders een PCR-test doen. Na een paar uur bleek dat ook die uitslag positief was. En om twee uur in de nacht kwam ik in dit quarantainehotel aan. Geen idee hoe het nu verder gaat. Volgens mij moet ik tien dagen in quarantaine."

Zijn eerste zorg was dat zijn atleten veilig zijn en dat zij zich kunnen focussen op de wedstrijden, want vandaag komen er weer een paar boten van hem in actie. Hij kreeg een paar lieve appjes, maar hij heeft liever dat zijn roeiers zich focussen op de wedstrijden. "Zij hebben hier jaren naartoe gewerkt."

Positieve kant zien

Roeier Finn Florijn werd deze week ook positief getest. Hij zit al een paar dagen in quarantaine. Omdat hij alleen in een boot zit, zonderde hij zich af van de rest. Alleen eten, zo min mogelijk contact. Hij moet het virus hebben opgelopen in het vliegtuig, zegt hij tegen RTL Nieuws. "Het is heel erg vervelend, maar ik probeer de positieve kant ervan te zien. Ik ben nog jong en over drie jaar ben ik er gewoon weer bij.

Finn Florijn in zijn quarantainehotel.
Finn Florijn in zijn quarantainehotel.

Florijn krijgt veel steun van de andere roeiers. "Ze sturen me veel berichten en ik kreeg een pak havermout opgestuurd. Dat is fijn want het eten is niet al te best hier." Hij heeft van de anderen gehoord dat het regime is aangescherpt. Zo dragen ze dubbele mondkapjes.  

Hessel Evertse is technisch directeur bij de roeibond en ook in Tokio aanwezig. Hij ziet dat zijn team veerkrachtig reageert. "Iedere ochtend leveren we speekseltesten in, en je zit toch met spanning te wachten als de uitslagen binnenkomen, niets menselijks is ons vreemd."

'Zo goed als je volgende test'

"Maar we hebben geleerd om het een plek te geven en te focussen op wat we moeten doen", zegt Evertse. "Wij zeggen altijd: je bent zo goed als je volgende wedstrijd, zo goed als je volgende training, en nu ben je zo goed als je volgende test."

Evertse vertelt dat anderen de spullen van Verdonkschot hebben gepakt. "Daarna is hij naar een quarantainehotel gebracht."

'Minibubbels, we reizen geïsoleerd'

Maar de sporters kregen daar niets van mee. "Die slapen al om 9 uur, half 10, want ze moeten heel vroeg op de roeibaan zijn", zegt Evertse. "Die staan om 5 uur op en horen dan het nieuws. Dat is heel vervelend voor ze. Maar ze zijn hier om te roeien. En dat weten ze zelf ook."

De roeibond doet er alles aan om nieuwe besmettingen te voorkomen, maar zekerheid heb je nooit. Dat blijkt maar weer. "We hebben minibubbels, reizen geïsoleerd en proberen contact zoveel mogelijk te vermijden", zegt Evertse. Dat levert in elk geval één voordeel op: in het geval van coach Verdonkschot is er niet één zogenoemd close contact aangewezen.

De dames vier zonder behaalden de finale© ANP
De dames vier zonder behaalden de finale

Verdonkschot zelf zegt dat 'er vast wel wat angst is' binnen de roeiploeg na alle besmettingen. "Gelukkig beïnvloedt het de prestaties niet. Want we doen het goed tot nu toe."

De vrouwen dubbeltwee verzekerden zich vandaag overtuigend van een plek in de eindstrijd. Roos de Jong en Lisa Scheenaard zetten in hun halve finale de beste tijd op de klokken. Ook de vierzonder gaat naar de finale. En Ilse Paulis en Marieke Keijser wonnen hun serie in de lichte dubbeltwee met overmacht en plaatsten zich zo voor de halve finale.

Wereldstekker vergeten

Gelukkig staat de coach in nauw telefonisch contact met de andere coaches. Hij heeft een televisie en zijn telefoon om de wedstrijden te bekijken. En zijn laptop, 'maar die kan ik niet gebruiken, want ik ben mijn wereldstekker vergeten, die ligt in het andere hotel', zegt hij. Of hij in nu hetzelfde hotel zit als de andere besmette Nederlanders, weet hij niet. "Ze vertellen me niet zoveel, maar ik zit er dan ook nog niet zo lang." 

Deze Spelen draaien om sport, en om corona. Ook in het olympisch dorp.
Lees meer over
RoeienOlympische SpelenJapan