Vooruitblik kabinet

Coronapersconferentie: blijft het bij versoepelingen onderwijs?

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPCoronapersconferentie: blijft het bij versoepelingen onderwijs?
RTL

Met een nieuwe persconferentie over het coronabeleid blikt het kabinet vandaag vooruit op de komende maanden en hoe de geldende maatregelen verder kunnen worden afgebouwd. Maar afgezien van het hoger onderwijs lijken nieuwe versoepelingen er nog niet direct in te zitten.

Voor het nieuwe collegejaar op universiteiten en hogescholen is het kabinet van plan de 1,5 meter los te laten, zo werd gisteren al bekend. Daarbij wordt wel gedacht aan aanvullende maatregelen, zoals een maximum aan het aantal studenten in collegezalen. Dat moet ervoor zorgen dat als besmette mensen een college bijwonen, er niet direct een heel grote groep kans loopt besmet te raken met het coronavirus.

Ministerraad

Begin deze week kondigde Rutte aan dat het kabinet opnieuw advies aan het Outbreak Management Team (OMT) had gevraagd over de situatie na vandaag, nu het aantal besmettingen en ziekenhuisopnamen dalen. Verdere aankondigingen van versoepelingen worden nu nog niet verwacht. Half september is er een nieuw beslismoment.

Het kabinet komt vandaag ook voor het eerst sinds begin juli weer bijeen voor een reguliere ministerraad. Dan wordt definitief besloten over de stappen die premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge vandaag bekend zullen maken.

Kuipers: niet weer te snel en overal tegelijk versoepelen
Lees ook

Kuipers: niet weer te snel en overal tegelijk versoepelen

Enkele versoepelingen die eerder werden aangekondigd worden dit weekend doorgevoerd. Zo zijn kleinschalige evenementen onder bepaalde voorwaarden vanaf morgen weer mogelijk. Evenementen in de buitenlucht met of zonder vaste zitplaatsen mogen weer doorgaan als er niet meer dan 750 mensen aanwezig zijn.  

Bezoekers moeten een coronatoegangbewijs hebben, zoals een vaccinatiebewijs, een herstelbewijs van maximaal zes maanden oud of een negatieve test die binnen 24 uur van het evenement is afgenomen. Er hoeft dan geen 1,5 meter afstand te worden gehouden. 

Grand Prix Zandvoort 

Grote buitenlocaties mogen twee derde van hun capaciteit gebruiken, ook als dat betekent dat er meer dan 750 bezoekers aanwezig zullen zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan sportwedstrijden, zoals de Grand Prix van Zandvoort. Ook in deze gevallen is een coronatestbewijs nodig. 

Meerdaagse evenementen zijn in elk geval tot 1 september niet mogelijk. Het kabinet beslist vandaag over wat er na die datum eventueel weer kan.

Het kabinet neemt vandaag ook een besluit over maatregelen voor onder meer de horeca, inclusief inzet van testen voor toegang. Maar het is de verwachting dat beperkingen die er bijvoorbeeld gelden voor de horeca en het nachtleven voorlopig nog van kracht blijven. 

Einde schoolvakanties

Ook besluit het kabinet vandaag over welke maatregelen er in het onderwijs van kracht blijven nu de schoolvakanties bijna zijn afgelopen. In het noorden van het land gaan de scholen bijvoorbeeld op 23 augustus weer open. Gekeken wordt onder meer naar hoe zelftesten in het onderwijs kunnen worden ingezet. 

De persconferentie van demissionair premier Rutte en demissionair minister van Volksgezondheid De Jonge vindt vanavond om 19.00 uur plaats. Het moment is via een livestream te volgen op deze website. 

Als het om corona gaat, is er nog steeds heel veel onduidelijk. Wel is duidelijk dat het virus voorlopig niet meer weg gaat. Voordat we af zijn van beperkende maatregelen moeten nog heel wat obstakels worden overwonnen.
Lees meer over
Mark RutteHugo de JongeCoronabesmettingenCoronamaatregelenCoronacrisis in NederlandCoronatestOnderwijsHorecaFestivals en evenementen