Mensen met ernstig overgewicht vaker tevreden met gewicht, ook een risico

Steeds meer Nederlanders met ernstig overgewicht zijn tevreden met hun eigen gewicht. Je comfortabel voelen in je eigen lichaam is belangrijk, maar toch is deze stijging niet per se goed nieuws, zegt cardioloog Janneke Wittekoek. "Ik maak mij zorgen om de gezondheidsgevolgen."
Tussen 2018 en 2020 gaf 26 procent van de volwassenen met ernstig overgewicht aan tevreden te zijn met hun gewicht. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Tussen 2015 en 2017 was dit percentage nog maar 22 procent.
BMI boven de 30
Ongeveer de helft van de Nederlanders heeft overgewicht. 14 procent valt in de categorie 'ernstig'. Daarmee wordt een BMI van boven de 30 bedoeld. Dat percentage is de afgelopen vier jaar nagenoeg hetzelfde gebleven.
De toenemende tevredenheid over ons eigen gewicht, zou kunnen komen doordat er de laatste jaren steeds meer aandacht voor is.
Zo duiken er steeds vaker modellen voor de camera 'met een maatje meer', en zijn er ook meer mensen die aandacht vragen voor body positivity. Dat is een beweging waarbij alle soorten en maten lichamen worden geaccepteerd, zonder daarbij vooroordelen te hebben. Maat 36 of 48 maakt niet uit: zolang je je maar prettig voelt in je eigen lichaam.
Lichaam dragen met trots
Zo fotografeert Mona alleen maar dikke mensen. "Veel dikke vrouwen hebben soms geworsteld met hun zelfbeeld en hoe anderen op hun lijf reageren. Maar deze mensen dragen hun lichaam met trots", vertelde ze eerder aan RTL Nieuws.
"Mensen hebben vaak een negatieve associatie met het woord dik, en ik wil het juist een positieve uitdrukking laten worden."
'Mooi of lelijk is niet interessant'
Toch zitten er vanuit medisch oogpunt ook risico's aan, zegt cardioloog Janneke Wittekoek. "Ik ben blij als mensen zich gelukkig voelen. Daar is niks mis mee. Maar ik kijk er wel vanuit mijn klinische blik naar. Van daaruit gezien zijn deze cijfers wel zorgwekkend. Of je het verder mooi vindt of lelijk is niet interessant, het gaat puur om gezondheid."
Als mensen met ernstig overgewicht bij Wittekoek in de spreekkamer komen, begint ze er wel over. "Ik moet daar wat mee. Ik kan niet zeggen: 'ah, dat valt allemaal wel mee'."
"Het gaat dan niet over vrouwen of mannen met een BMI van 26 of 27. Die zijn net iets te zwaar en hebben nog geen gezondheidsrisico's. Met een BMI van boven de 30 begint het echt een risico voor de gezondheid te worden. Dat zit tegen obesitas aan."
'Hartinfarct op de loer'
Wittekoek waarschuwt dan ook: je gezond en goed voelen, betekent niet per se dat je gezond bent. "Je kan zelf wel heel tevreden zijn, maar je blijft altijd een groter risico hebben op aandoeningen dan iemand met een normaal gewicht."
"Ik maak weleens de vergelijking met roken. Ik ken heel veel tevreden rokers. Het kan je ontspanningsmoment van de dag zijn, maar toch ligt een hartinfarct op de loer."
Met ernstig overgewicht heb je een grotere kans op onder andere:
- Hartinfarct
- Hersenbloeding
- Verstopte bloedvaten (atherosclerose)
- Diabetes type 2
- Verhoogde bloeddruk
- Slechte cholesterolwaarden