Niet alleen in woestijn

Warmer dan 50 graden? Dat gebeurt vaker, vaker, en vaker

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Martin de JonghWarmer dan 50 graden? Dat gebeurt vaker, vaker, en vaker
RTL

Het kan geen verrassing meer zijn: het wordt warmer en warmer op onze planeet. Zelfs de 50 graden wordt nu steeds vaker gepasseerd. Dat gebeurde sinds 2010 zelfs twee keer zo vaak als in de periode 1980-2009.

Het zijn extreme temperaturen, die voor 2010 ook wel voorkwamen, maar een stuk minder. Tussen 1980 en 2009 waren er gemiddeld 14 van dat soort dagen per jaar, blijkt uit een analyse van de BBC. Tussen 2010 en 2019 waren het er gemiddeld 26.

Niet alleen in de woestijn

Dan kun je denken, dat gebeurt toch alleen in de woestijn, of anders op plekken waar Nederlanders amper komen. Maar dat is niet waar. De extreme warmte verspreidt zich over de wereld, en hoewel het nog wel voornamelijk in het Midden-Oosten 50 graden of meer wordt, is die grens op andere plekken niet ver weg. 

Klimaatrapport: wereld onomkeerbaar veranderd, maar actie is nog mogelijk
Lees ook

Klimaatrapport: wereld onomkeerbaar veranderd, maar actie is nog mogelijk

Deze zomer nog werd het bijna 49 graden in Italië en werd het in Canada 49,6 graden. Die 50 graden gaan we dus voorbij, als we niet snel ingrijpen, zeggen klimaatwetenschappers.

Fossiele brandstoffen

Ook temperaturen boven de 45 graden komen steeds vaker voor, vond de BBC. Gemiddeld gebeurde dat de afgelopen tien jaar zo'n twee weken per jaar meer dan in de periode daarvoor.

Een groot rapport verscheen onlangs over het klimaat. De conclusie: het gaat niet goed.

En in Nederland dan? Ook in ons land stijgt de temperatuur flink, zo heb je de afgelopen zomers kunnen merken. De zomers van 2018, 2019 en 2020 waren zinderend heet. "En we haalden voor het eerst 40 graden", zegt Nicolien Kroon van Buienradar. "Dat komt wel echt door klimaatverandering."

Niet veel tropische dagen

De zomer die net achter de rug is, was misschien iets minder warm. Al valt dat volgens Kroon wel mee: "Deze zomer voelde misschien als een kwakkelzomer, maar was qua temperatuur gemiddeld. Er zaten alleen niet veel zomerse en tropische dagen tussen."

En natuurlijk was het in Nederland ook in de vorige eeuw weleens heel warm. Maar waar dat nu vaker gebeurt, was het toen een uitzondering. Die beruchte zomer van 1976 bijvoorbeeld. Heel lang de warmste zomer ooit, maar inmiddels zijn 4 zomers 1976 voorbij gestreefd.

De wetenschappers die de BBC sprak zijn unaniem in hun oordeel. "De opwarming kan voor 100 procent worden toegeschreven aan het verbranden van fossiele brandstoffen", zegt Friederike Otto van de Universiteit van Oxford.

Lees meer over
KlimaatveranderingExtreem weerKlimaat