Dit zegt de bedrijfsarts

De snotneus is terug, moet je je daar nog steeds voor ziek melden?

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© iStockDe snotneus is terug, moet je je daar nog steeds voor ziek melden?
RTL

Stel, je wordt wakker met een snotneus. Vroeger zou je daar waarschijnlijk gewoon mee doorwerken, maar sinds de coronacrisis is het eigenlijk not done om met een zakdoek in de hand op werk te verschijnen. Moet je je dan telkens ziek melden en testen? We vroegen het een bedrijfsarts.

Eigenlijk is het antwoord: ja en nee. "Met welke klachten je je ziek meldt is sinds de coronatijd niet veranderd", zegt bedrijfsarts Jurriaan Penders van HumanCapitalCare, samen met ArboNed onderdeel van HumanTotalCare. Het is volgens hem dus ook niet per se ingewikkelder geworden.

Kan je werken?

"Je meldt je ziek als je niet in staat bent om je werk te doen. Dus: je hebt bijvoorbeeld koorts waardoor je niet kan nadenken, of je voelt je zo lamlendig dat je je bed niet eens uitkomt. De vraag om jezelf te stellen is simpel: kan ik werken: ja of nee?"

Mag je werken?

Wat er wél is veranderd is de tweede vraag: mag ik met mijn klachten wel of niet op werk verschijnen? Het advies van het RIVM is namelijk nog steeds: bij griepachtige klachten - blijf thuis en laat je testen. Dat geldt voor zowel gevaccineerde als ongevaccineerde mensen.

Dit zijn de basisregels op dit moment:

  • Was vaak en goed je handen
  • Afstand houden is niet meer verplicht, maar 1,5 meter blijft een advies
  • Blijf thuis bij klachten en laat je direct testen
  • Zorg voor voldoende frisse lucht

Bron: Rijksoverheid

"Dat je griepachtige klachten hebt, wil niet altijd zeggen dat je niet in staat bent om je werk te doen", zegt Penders. "Dus als jij voor jezelf hebt besloten dat je wel kán werken maar niet mág werken door de coronaregels, dan moet je samen met je werkgever overleggen over de mogelijkheden en hoef je je dus niet ziek te melden."

Help, hij gaat me toch niet zoenen? Begroetingen na corona ongemakkelijk
Lees ook

Help, hij gaat me toch niet zoenen? Begroetingen na corona ongemakkelijk

Dat zou kunnen betekenen dat je moet thuiswerken, maar ja, dat kan nou eenmaal niet bij elk beroep.

Vrijstelling van werk

"Als je niet kan thuiswerken, kan je werkgever je vrijstellen van werk", zegt Penders. "Maar dat is wat anders dan ziek melden." Ziek melden kan namelijk op lange termijn ook negatieve gevolgen hebben voor een werknemer. Of alle werkgevers ook echt kiezen voor vrijstellen van werk of toch vaker iemand ziek melden, is niet bekend.

"Toch zie ik wel dat de meeste werkgevers creatief worden en kijken naar de mogelijkheden. Wij moedigen ze ook aan om verder te kijken dan hun neus lang is. Als je mensen met een snotneus blijft laten komen, ook al zijn ze negatief getest, dan creëer je een keten van mensen die elkaar aansteken en zich telkens weer moeten testen. Dat is ook niet handig."

Snotneusprotocol

Op dit moment zitten we qua ziekteverzuim weer op het niveau van vóór de coronacrisis, blijkt uit cijfers van HumanCapitalCare, waar ongeveer een miljoen werkenden onder vallen. De verwachting is dat er nog een stevig griepseizoen aan zal komen. Moet er dan niet zoiets als een snotneusprotocol in het leven geroepen worden?

"Nou, misschien wel", zegt bedrijfsarts Penders. "Je zou daarin kunnen vastleggen voor jouw bedrijf wanneer mensen wel en niet mogen komen en wat je verwacht van je werknemers. Je kan ook met elkaar nadenken over wat te doen bij snotneuzen, maar de basis moet zijn: heb je klachten, dan kom je niet naar werk."

Dat thuiswerken is volgens Penders ook helemaal niet per se negatief. Het was vorig jaar zelfs één van de oorzaken dat er minder niet-coronagerelateerd ziekteverzuim was dan andere jaren. "Door het afstand houden gingen er natuurlijk minder griepvirussen rond, maar wat we ook zagen was dat mensen met ándere klachten zich minder vaak ziek meldden, omdat ze door het hybride werken flexibeler waren."

Gaan we dan nooit meer met een snotneus naar kantoor? Dat is maar de vraag. "Deze winter denk ik wel dat we meer thuis zullen blijven met een snotneus, maar hoe het volgend jaar zal gaan, moet blijken. Als je kijkt hoe snel het handen schudden weer terug is van weggeweest, vraag ik het me af."

Een paar dagen op kantoor en een paar dagen in de week thuiswerken. Voor veel werknemers wordt dat het 'nieuwe normaal' na corona. Fijn voor wie graag af en toe thuiswerkt, maar ook prettig voor werkgevers. Want het levert een enorme kostenbesparing op.
Lees meer over
RIVMZiekteverzuimCovid-19Coronacrisis in NederlandCoronamaatregelenBeter werkenThuiswerken