Meer seksueel geweld onder jongeren tijdens avondklok
In de periode dat de avondklok van kracht was hebben jongeren minder seks gehad. Maar in die periode, van begin dit jaar tot eind april, vond wel meer seksueel geweld onder jongeren plaats.
Dat blijkt uit onderzoek van Rutgers en Soa Aids Nederland. Zij keken naar de invloed van de coronacrisis op het seksuele leven.
Grensoverschrijdend gedrag
Van de meisjes maakte 8 procent seksueel geweld mee tijdens de avondklok, bij jongens was dat 3 procent. Dat is meer dan tijdens de zomerperiode daarna (meisjes 5 procent, jongens 1 procent). Ook was er tijdens de avondklok meer grensoverschrijdend gedrag online. Jongeren ontvingen meer ongewilde seksueel getinte beelden en verzoeken.
"We zien al jaren dat er veel te veel seksueel geweld plaatsvindt", aldus directeur Ton Coenen van Rutgers. "Dat het geweld toenam in de avondklokperiode is nog zorgelijker." Seksueel geweld vond meestal plaats bij de jongeren thuis, in het huis van de pleger thuis, op een feestje of bij het uitgaan.
Draad weer opgepakt
Jongeren hebben de draad van hun liefdes- en seksleven tijdens de zomermaanden wel weer opgepakt, concluderen de onderzoekers. Een op de vijf jongeren die zich wilde laten testen op seksueel overdraagbare aandoeningen, kon door corona niet terecht voor zo'n soa-test.
Net als tijdens eerdere lockdowns hadden singles tijdens de avondklok minder seks dan voor de coronacrisis. Met flirten, daten en seks zitten de 'vrijgezellen' inmiddels weer bijna op hetzelfde niveau als vóór de coronacrisis. Opvallend is dat digitaal flirten en daten niet enorm is toegenomen tijdens de coronacrisis. Het gebruik van datingapps nam zelfs eerder af dan toe.
Het onderzoek van Rutgers en Soa Aids Nederland is in september gehouden onder bijna 2500 jongeren tussen 16 en 24 jaar.