Jongens juist hoger

Meisjes in groep acht kregen weer lager schooladvies

Door RTL Nieuws / ANP ··Aangepast:
© ANPMeisjes in groep acht kregen weer lager schooladvies
RTL

Meisjes in groep acht kregen in het schooljaar 2020/2021 een lager schooladvies dan in de jaren vóór de coronapandemie, net als een jaar eerder. Bij jongens lagen de schooladviezen vorig schooljaar juist weer iets hoger, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De verschillen in adviezen zijn de afgelopen twee schooljaren toegenomen in het voordeel van jongens, concludeert het CBS. Dat komt deels doordat onder jongens de groep met een havo/vwo- of vwo-advies sneller is toegenomen dan onder meisjes.

Laagste schooladvies

Het aandeel meisjes met een schooladvies lager dan vmbo-g/t (gemengd/theoretisch) nam in het afgelopen schooljaar verder toe. Vijf jaar geleden kreeg 22,6 procent van de meisjes dat advies, in 2020/2021 was dat 24,4 procent. Het aandeel meisjes met een schooladvies vmbo-g/t of havo nam iets verder af, van 46,3 procent in 2016/2017 naar 43,6 procent vorig schooljaar. Het aandeel meisjes met een havo/vwo- of vwo-advies veranderde afgelopen schooljaar met 31,1 procent nauwelijks.

Minder jongens kregen vorig schooljaar adviezen op het niveau lager dan vmbo-g/t dan in 2018/2019. Ook het aandeel jongens met adviezen op vmbo-g/t- en havo-niveau daalde. Het aandeel jongens met een advies op havo/vwo- of vwo-niveau nam toe van 31,2 procent naar 33 procent.

Pubers ongelukkig door te hoog schooladvies: 'Ze hebben geen leven meer'
Lees ook

Pubers ongelukkig door te hoog schooladvies: 'Ze hebben geen leven meer'

De trend is opvallend omdat voor corona het adviesniveau altijd hoger was bij meisjes. Toch tekende de laatste ontwikkelingen zich ook al voor de pandemie af, zegt Tanja Traag, hoofdsocioloog van het CBS. "Meisjes met het laagste adviesniveau, dat aandeel nam al toe en oversteeg zelfs dat van jongens", zegt zij. 

De coronacrisis hakte er bij zowel jongens als meisjes in, concludeerde het CBS. "We zien dat jongens daar wel van teruggeveerd zijn", zegt Traag. "Ze hebben zelfs de stijgende lijn opgepakt. Voor meisjes is dat niet het geval."

Meer stress

Een verklaring voor de lagere adviezen bij meisjes heeft het CBS niet. Traag: "We weten niet of meisjes slechter zijn gaan presteren op school."

Mogelijk zijn er wel redenen om te denken dat meisjes zich slechter voelden tijdens de coronacrisis, zegt Traag. "We weten uit ander onderzoek dat meisjes meer stress hebben dan jongens. Dat gaat over school, uiterlijk, social media en andere dingen. je kunt je best voorstellen dat corona dat versterkt heeft en dat je dat terugziet in de prestaties."

Basisschoolleerlingen krijgen in groep 8 het eerste schooladvies voor het vervolgonderwijs. Daarna maken leerlingen een eindtoets, waar ook een advies uit komt, het toetsadvies. Als dat toetsadvies hoger is dan het eerste schooladvies, moet de school het eerste advies heroverwegen en kan dit naar boven worden bijgesteld.

Voortgezet onderwijs

Het aandeel meisjes dat op de eindtoets een score haalt die hoger ligt dan het eerste schooladvies is hoger dan bij jongens, concludeert het CBS. Dat betekent dat meisjes vaker dan jongens in aanmerking komen om het schooladvies naar boven te laten bijstellen. Die trend is al sinds het schooljaar 2016/2017 te zien.

Overigens doen meisjes het beter als ze eenmaal naar het voortgezet onderwijs gaan. "Daar zien we dat jongens vaker afzakken, vaker hun opleiding niet afmaken", zegt Traag. "Uiteindelijk is het aandeel vrouwen dat een universitaire graad haalt, hoger dan bij mannen."

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
BasisonderwijsOnderwijsCito-toetsSchoolkindSchooladviesEditie NL Link in bioLink in bio