Opgejaagd en vermoord

Zij werden vermoord in opdracht van Iran: 'In koelen bloede neergeschoten'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Zij werden vermoord in opdracht van Iran: 'In koelen bloede neergeschoten'
RTL

Iran zit vrijwel zeker achter twee moorden op Iraniërs in ons land. In 2015 werd elektricien 'Ali' Motamed vermoord in Almere, twee jaar later werd Ahmad Mola Nissi geliquideerd in Den Haag. Wie waren zij?

De 56-jarige Ali Motamed kreeg begin jaren '90 een verblijfsvergunning in Nederland. Hij was onder deze schuilnaam een nieuw leven in ons land begonnen. In werkelijkheid heette hij Mohammad Reza Kolahi Samadi.

'Rustig leven als elektricien'

Samadi was in Iran ter dood veroordeeld na een bomaanslag in de jaren tachtig. Hij vluchtte. Jarenlang wist de elektricien van Eneco een rustig leven hier te leiden. Zelfs zijn vrouw wist tot enkele jaren voor zijn dood niet wie haar man werkelijk was.

Samadi werd door Iran gezien als hoofdverantwoordelijke voor de bomaanslag op 28 juni 1981 op het hoofdkwartier van de Islamitische Republikeinse Partij in Teheran tijdens een top van partijleiders. De aanslag was de grootste aanslag in de politieke geschiedenis van Iran. 

Onder de slachtoffers waren tien kabinetsleden, 27 parlementsleden en een opperrechter. Samadi werd in Iran bij verstek ter dood veroordeeld. Hij werd internationaal gezocht.

Weduwe wist van niets

Samadi werd op 15 december 2015 door twee mannen geliquideerd in Almere. De Amsterdammers zouden zijn ingehuurd om de moord te plegen en handelden volgens het Openbaar Ministerie 'uit geldelijk gewin'. De daders wilden niet weten waarom ze Samadi moesten vermoorden.

 Zijn vrouw vermoedde al direct dat de Iraanse overheid achter de moord zat. Haar vermoeden wordt nu dus bevestigd door de inlichtingendiensten. 

Ahmad Mola Nissi: 'In koelen bloede vermoord'

Ahmad Mola Nissi.
Ahmad Mola Nissi.

 

In november 2017 werd de 52-jarige Ahmad Mola Nissi in koelen bloede vermoord op de drempel van zijn huis in Den Haag. Vanuit een BMW die al in de straat stond waar de Iraniër woonde, kwam de schutter op Nissi af. De schutter schoot meerdere keren op het slachtoffer en bedreigde de twee mannen die bij hem waren.

Daarna reed de BMW met hoge snelheid weg. Nissi overleed ter plekke.

Leider beweging

Ahmad Mola Nissi was de leider van de Arabisch-Iraanse afscheidingsbeweging ASMLA. Dat is een beweging die veel geweld gebruikt en wil dat de provincie Khuzistan onafhankelijk wordt van Iran. Nissi vluchtte in 2005 en kwam uiteindelijk een jaar later in Nederland terecht.

Hij woonde onder meer in Maastricht. Maar toen vanuit Iran de ogen op hem werden gericht, vluchtte hij daar weg en kwam uiteindelijk in Den Haag terecht. Ook Nissi woonde onder een valse naam in Nederland. 

Verbazen

De dochter en zoon van Ahmad Nissi luidden vlak na zijn moord de noodklok. De familie was er direct van overtuigd dat het Iraanse regime achter de moord zat. De nabestaanden waren ook bang dat andere mensen gevaar liepen. Ze demonstreerden onder andere voor het gebouw van de Tweede Kamer. 

De moord op Ahmad Nissi is nog altijd niet opgelost. Er was een verdachte, maar die is kort na de moord werd vrijgelaten. De familie laat in een verklaring weten nog altijd te wachten op de berechting van de daders en hun opdrachtgevers. "Hoewel de berichten van vandaag ons choqueren en verbazen, is deze conclusie in lijn met onze vermoedens."