Energienota stijgt met 334 euro

Oppositie boos over gebruik oude cijfers bij energienota: 'Blunder van jewelste'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Oppositie boos over gebruik oude cijfers bij energienota: 'Blunder van jewelste'
RTL

'Politiek gigantisch falen' en 'een blunder van jewelste'. De oppositiepartijen zijn boos dat het ministerie van Economische Zaken achterhaalde cijfers heeft gebruikt om de stijging van de energierekening te voorspellen. In werkelijkheid blijkt die energierekening gemiddeld met 334 euro te stijgen.

In december beweerde staatssecretaris Mona Keijzer nog dat er geen sprake was van een enorme stijging van de energierekening. 'Laten we de mensen niet bang maken', zei Keijzer toen in het Vragenuur.

'Heel grote broek aangetrokken'

Nu blijkt dat Keijzer destijds wel een heel grote broek aangetrokken heeft. Het kabinet gebruikt voor het voorspellen van de energierekening cijfers van het Planbureau voor de Leefomgeving. Die heeft sinds 2017 geen nieuwe voorspellingen meer uitgebracht, omdat het te druk was met de doorrekeningen van het Klimaatakkoord.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat laat in een reactie weten het ‘jammer’ te vinden dat daar destijds niet meer op is gewezen. "Ramingen brengen per definitie onzekerheid met zich mee, en die worden niet kleiner naarmate er meer tijd verstrijkt”, zegt een woordvoerder.

 

Oppositiepartijen zijn boos

Dit weekend meldde het CBS dat de energierekening gemiddeld met 334 euro per jaar stijgt. Oppositiepartijen uit de Tweede Kamer zijn boos. Ze willen weten hoe het kan dat bij de berekening van de gemiddelde energienota gebruikgemaakt is van oude cijfers.

"Keijzer verving toen minister Wiebes. Ze had nooit zo stellig moeten beweren dat die voorspellingen niet klopten nu blijkt dat er gebruik is gemaakt van cijfers uit 2017", zegt GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee.

"In de communicatie is het kabinet veel te stellig geweest. Er is gebruik gemaakt van cijfers van 2017 omdat er in 2018 geen nationale verkenning is gemaakt. Maar in die tussentijd zijn die cijfers erg verouderd; de prijzen van gas en elektra zijn gestegen en er zijn allerlei ingrepen gedaan zoals een btw-verhoging."

Dat is heel kwalijk, zegt Kamerlid Van der Lee. "Het ondermijnt ook het vertrouwen in het kabinet, helemaal zo vlak voor het moment dat er besluiten genomen moeten worden over het Klimaatakkoord."

SP-Kamerlid Sandra Beckerman
SP-Kamerlid Sandra Beckerman

'Heel pijnlijke blunder'

"Keer op keer is er door bewindslieden als minister Wiebes beweerd dat het wel mee zal vallen met de stijging van de energierekening, terwijl wij keer op keer onze zorgen daarover hebben geuit", reageert een boos SP-Kamerlid Sandra Beckerman.  

"Een heel pijnlijke blunder. Zo'n enorme stijging van gemiddeld 334 euro kunnen wij de burger niet aandoen. Dat is zo'n hoop geld. Een grof schandaal."

Rommeltje op ministerie

De PvdA vraagt zich af of het ministerie wel in orde is, 'nu blijkt dat ambtenaren hun bewindslieden niet eens van juiste cijfers kan voorzien.' PvdA-Kamerlid Moorlag :"Ik heb in januari nog gevraagd hoe het zat met de stijging van de energierekening. Andermaal werd herhaald; het valt wel mee."

Moorlag vervolgt: "Maar het valt helemaal niet mee. Nu blijkt dat de koopkrachtplaatjes op drijfzand berusten. Wij willen nieuwe koopkrachtberekeningen. Dat 97 procent er op vooruit gaat, lijkt nu in duigen te vallen."

Het CPB komt begin maart met nieuwe koopkrachtplaatjes maar zegt in een reactie: 'geen enorme verschillen te verwachten.' 

Reactie Eric Wiebes: 'Serieuze zorg'

Dat de energierekening dit jaar harder stijgt dan verwacht, is volgens minister Wiebes een 'serieuze zorg' voor het kabinet. Of huishoudens op compensatie kunnen rekenen, is evenwel afhankelijk van nieuwe koopkrachtcijfers die volgende maand worden verwacht.

Wiebes erkent dat bij de ramingen van inflatie en koopkracht oude cijfers zijn gebruikt over bijvoorbeeld het verbruik en de prijzen van stroom en gas. De tarieven in de markt zijn sterker gestegen dan verwacht. "We hadden ons minder stellig moeten uitlaten'', geeft hij toe.

Wat een en ander betekent voor de totale koopkracht, moet volgens Wiebes nog blijken. "Het leven bestaat uit meer dan alleen energie'', aldus de minister. Tot nu toe ziet het er volgens hem naar uit dat de prijsontwikkeling van andere goederen en diensten in elk geval een deel van de tegenvaller op de energierekening compenseren.

Lees meer over
Eric WiebesMona KeijzerEnergie