Na toeslagenaffaire

Drastische ingreep: kabinet knipt Belastingdienst in drieën

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPDrastische ingreep: kabinet knipt Belastingdienst in drieën
RTL

Het kabinet komt met een keiharde ingreep bij de Belastingdienst. De dienst wordt opgeknipt in drie delen, schrijft minister Hoekstra van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer.

Naast de Belastingdienst gaat het om Toeslagen en de Douane. Die worden alle drie een zelfstandig onderdeel, met een eigen directeur-generaal. 

Wanbeleid

Gisteren maakte RTL Nieuws bekend dat de directeur-generaal van de huidige Belastingdienst, Jaap Uijlenbroek, op korte termijn vertrekt. Zijn positie kwam onder druk te staan door de slechte afhandeling van de affaire rondom de kinderopvangtoeslag. Bij de dienst is al jaren sprake van interne chaos en wanbeleid.

Hoogste baas Belastingdienst weggestuurd om toeslagenaffaire
Lees ook

Hoogste baas Belastingdienst weggestuurd om toeslagenaffaire

Minister Wopke Hoekstra hoopt met de drastische ingreep sneller verbeteringen te kunnen doorvoeren en vertrouwen te kunnen herstellen. De Belastingdienst staat onder druk. Het vertrouwen is geschaad, benadrukt hij in zijn brief aan de Tweede Kamer.

Burgers gedupeerd

Hoekstra wijst op de misstanden rond de kinderopvangtoeslag en bij andere zaken, waardoor burgers gedupeerd raakten. Ook dreigen door de huidige aanpak van de acute problemen de vernieuwingen binnen de Belastingdienst in het slop te raken.

Lange tijd zag Pierre Niessen van binnenuit hoe het misging bij de Belastingdienst en hoe duizenden burgers slecht werden behandeld. Hij kaartte de misstanden aan, maar dat werd hem niet in dank afgenomen.

Ook bij de Belastingtelefoon gaat het nog niet goed genoeg, ondanks extra capaciteit het afgelopen jaar, zegt Hoekstra. Er wordt dan ook onderzocht hoe die dienst burgers en bedrijven 'beter en effectiever' te woord kan staan.

Veilige werkomgeving

Verder zal de bedrijfscultuur bij de fiscus intensiever en uitgebreider dan nu onder de loep worden genomen. Een cultuur met oog voor de menselijke maat en een veilige werkomgeving is van groot belang, vindt Hoekstra. Medewerkers kunnen binnenkort terecht bij twee onafhankelijke zogenoemde personeelsraadspersonen om misstanden te melden.

Het is ook de vraag of de Belastingdienst nog onder de staatssecretaris van Financiën blijft vallen, gezien 'het grote pakket aan verantwoordelijkheden' en de 'veranderingen die nodig zijn', meldt Hoekstra. Er doen verschillende scenario's de ronde, zoals het aanstellen van twee staatssecretarissen. Premier Mark Rutte en de leiders van de vier regeringsfracties zouden zich er maandag tijdens hun coalitieoverleg over gaan buigen.

Lees meer over
Wopke HoekstraBelastingdienstMinisterie van FinanciënDouaneToeslagenaffaire Belastingdienst