Misdrijven of overtredingen ambtenaren

Toch onderzoek naar ambtsmisdrijven in toeslagenaffaire Belastingdienst

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPToch onderzoek naar ambtsmisdrijven in toeslagenaffaire Belastingdienst
RTL

Er komt toch een onderzoek naar misdrijven of overtredingen door ambtenaren van de Belastingdienst in de toeslagenaffaire. Dit kondigde minister Hoekstra (Financiën) zojuist aan in de Tweede Kamer.

De minister, die de afgetreden staatssecretaris Snel vervangt, herhaalde dat hij zelf nog 'geen indicaties' heeft dat ambtenaren strafrechtelijk vervolgd moeten worden. "Ik heb daarover nog geen informatie op mijn bureau gekregen."

Maar hij noemde aanhoudende signalen over mogelijk machtsmisbruik en plichtsverzuim zo ernstig, dat hij een externe functionaris gaat inschakelen voor een 'second opinion'.

Bronnen in Den Haag zeggen dat de minister er niet zeker van is dat hij door eigen ambtenaren goed genoeg is voorgelicht over wat er in de toeslagenaffaire allemaal is voorgevallen en of hij door hen juist is geïnformeerd over de stappen die hij moet nemen.

Hoogste baas Belastingdienst weggestuurd om toeslagenaffaire
Lees ook

Hoogste baas Belastingdienst weggestuurd om toeslagenaffaire

Ver over de schreef

De buitenstaander moet onderzoek doen of ambtenaren bij het stopzetten van toeslagen en het onrechtmatig behandelen van burgers niet toch ver over de schreef zijn gegaan. Hoekstra informeert de kamer later over hoe dit onderzoek er precies uit moet zien.

De minister deed zijn toezegging naar aanleiding van vragen van SP-Kamerlid Renske Leijten, die zei: "Er is een misdaad gegaan tegen burgers." Na het onderzoek zal Hoekstra de Kamer laten weten 'of er aanleiding is een andere weg in te slaan', zoals via een aangifte bij het Openbaar Ministerie (OM).

Onderzoek misstanden Belastingdienst

Het onderzoek komt naast het aanstellen van twee prominente vertrouwenspersonen, die ook onderzoek gaan doen naar misstanden bij de Belastingdienst. Verder wilde de inmiddels opgestapte staatssecretaris Snel niet gaan; in december werd in overleg in de coalitie nog besloten dat het hier bij zou blijven.

Uit eerder onderzoek bleek dat wetten willens en wetens niet werden nageleefd en dat burgers in grote problemen werden gebracht, onder meer door stopzetting van toeslagen en terugvorderingen van tienduizenden euro’s.

Er zijn inmiddels al diverse aangiften gedaan tegen topambtenaren wegens machtsmisbruik, plichtsverzuim, en knevelarij: het willens en wetens mensen geld laten (terug-) betalen van geld, terwijl daar geen reden voor was. Het Openbaar Ministerie heeft hierover nog geen besluit genomen.

Meer weten over de misstanden die ontstonden door de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst, lees hier verder.

Lees meer over
Wopke HoekstraMenno SnelBelastingdienstToeslagenwetToeslagenaffaire Belastingdienst