Huurstijgingen

Kabinet trekt 200 miljoen uit voor huurders die krap bij kas zitten

Door RTL NIeuws ··Aangepast:
© ANPKabinet trekt 200 miljoen uit voor huurders die krap bij kas zitten
RTL

Het kabinet gaat 200 miljoen uitgeven om mensen die door een hoge huur financieel in de knel zitten, tegemoet te komen. Dat bevestigen Haagse bronnen aan RTL Nieuws. Gisteren werd bekend dat huurders te maken hebben met de grootste huurstijging in zes jaar en dat zorgt voor woedende reacties van oppositiepartijen.

Die 200 miljoen wordt gebruikt om voor woningcorporaties de verhuurderheffing te verlagen. Dat is de heffing die corporaties moeten betalen als ze huurwoningen willen verhuren.

Het kabinet gaat niet over de hoogte van de huren, maar de bedoeling is dat deze 200 miljoen door de corporaties gebruikt gaan worden om huurders die in de financiële problemen zitten, te helpen. Het kabinet gaat na Prinsjesdag met de woningcorporaties daar verder over praten.

Grootste huurstijging in 6 jaar

De huren stegen in de afgelopen tijd stevig door. Ook gedurende de coronacrisis: in juli was de huur van een woning gemiddeld 2,9 procent hoger dan een jaar eerder. Dat is de grootste prijsstijging in 6 jaar.

De oppositiepartijen in de Tweede Kamer zijn daarom woedend op minister Ollongren. Zij vinden dat de minister niks doet voor huurders. Onder meer PVV, SP, PvdA en GroenLinks stellen dat veel mensen al jaren problemen hebben om rond te komen, omdat hun huur elk jaar verder stijgt. Door de coronacrisis is dit volgens hen alleen maar erger geworden.

Geen verlaging 

Een groot deel van de oppositie wil dat minister Ollongren de jaarlijkse huurverhoging voor iedereen terugdraait, maar de minister weigert dat. Ook de Eerste Kamer dringt daar al maanden op aan en nam na twee moties hierover uiteindelijk een motie van afkeuring aan. De laatste keer dat dat gebeurde in de Senaat was in 1875. 

In de senaat is de oppositie in de meerderheid.
 

Kajsa Ollongren © ANP
Kajsa Ollongren

Regeling treffen

Minister Ollongren benadrukte vandaag opnieuw dat mensen die door de coronacrisis in de knel zitten, een regeling kunnen treffen met hun verhuurder. En de huurverhoging was dit jaar weliswaar hoger dan de afgelopen jaren, maar dit komt vooral door een hogere inflatie, zei Ollongren. Mensen krijgen dan ook vaak een hoger salaris of uitkering als die meestijgt.

De minister wil de 200 miljoen nog niet bevestigen want ze wil wachten op Prinsjesdag. Dan wordt de begroting bekendgemaakt. 

"Ik vind het ongelukkig dat ik hier een week voor Prinsjesdag sta en een beetje met meel in de mond moet praten, maar het is niet anders", zei Ollongren. 

Aedes: 'Goede eerste stap'

'Een goede eerste stap.' Zo kwalificeert voorzitter Martin van Rijn van de koepelorganisatie van woningcorporaties Aedes de verlaging van de verhuurdersheffing met 200 miljoen euro. 

Hij vindt het positief dat het kabinet met die belastingverlaging iets wil doen voor mensen die in de problemen raken door te hoge huren. 

Maar een zwaluw maakt volgens hem nog geen zomer. 'Om de huidige woningnood het hoofd te bieden zijn grote inspanningen nodig', zegt Van Rijn.

Aedes wil van de hele verhuurdersheffing af om meer nieuwe huizen te kunnen bouwen en bestaande woningen te kunnen verduurzamen. 

Voor een definitief oordeel over de plannen van het kabinet wacht Van Rijn de Prinsjesdagstukken af. 

'Doekje voor het bloeden'

Oppositiepartijen reageren teleurgesteld op het begrotingsnieuws. GroenLinks-Tweede Kamerlid Paul Smeulders spreekt van een doekje voor het bloeden. 'De verhuurdersheffing kost corporaties bijna 2 miljard euro per jaar. Eenmalig 200 miljoen gaat de wooncrisis echt niet oplossen''.

SP-Tweede Kamerlid Sandra Beckerman is het met Smeulders eens en schampert: 'het kabinet komt met een druppeltje voor de huurders'. 

 

Lees meer over
Kajsa OllongrenHuurwoning