Steun in Kamer voor harde opstelling Hoekstra richting KLM-piloten

De harde opstelling van minister Hoekstra van Financiën over het steunpakket voor KLM kan rekenen op brede steun in de Tweede Kamer. Voor de miljarden aan steun mag wel iets worden teruggevraagd, vinden veel Kamerleden.
"Het is goed dat de minister zijn rug recht houdt", zegt VVD-kamerlid Roald van der Linde. Volgens hem is niet uit te leggen dat miljarden aan belastinggeld wordt overmaakt aan KLM, als niet ook de piloten een bijdrage leveren. Ook de andere coalitiepartijen steunen die lijn.
Het kabinet heeft KLM voor 3,4 miljard euro aan steun toegezegd om de coronacrisis door te komen. Voorwaarde is wel dat het personeel een loonoffer brengt. Piloten zijn bereid komende anderhalf jaar twintig procent van hun salaris in te leveren. Minister Hoekstra eist dat die afspraak gaat gelden voor de volledige looptijd van de lening. Dat is vijf jaar.
Poot stijf
Hoekstra weigert steun over te maken als niet met alle voorwaarden wordt ingestemd. Ook bij de oppositie is er begrip voor dat de minister zijn poot stijf houdt. "Als uitzendkrachten er al uit zijn gegooid en andere werknemers ook vijf jaar lang inleveren, dan moeten piloten dat zeker ook", zegt SP-kamerlid Mahir Alkaya.
Ook de PvdA vindt het terecht dat de piloten wordt gevraagd om salaris in te leveren. "Deze crisis is nog lang niet voorbij", zegt kamerlid Henk Nijboer. Maar hij heeft ook kritiek op Hoekstra. "Het is ongepast dat de minister zijn positie gebruikt om medewerkers te vernederen en te dwingen tot dankbaarheid. Zet er toch samen de schouders onder."
"De minister heeft deze impasse ook een beetje aan zichzelf te danken", vindt Alkaya. "Omdat hij de vakbonden niet heeft betrokken bij de totstandkoming van dit steunpakket."
Hoekstra zei afgelopen weekend nog dat hij geen dankbaarheid verwacht van de piloten. Wel wil hij dat aan alle voorwaarden wordt gedaan die hij heeft gesteld aan de lening.
Overstag
Kamerleden hopen dat de piloten alsnog overstag gaan, en instemmen met een loonoffer voor de hele looptijd van de lening. Gebeurt dat niet, dan krijgt KLM geen steun en is een faillissement onafwendbaar. "Tachtig procent van een topsalaris is nog altijd beter dan 100 procent van een ww-uitkering", sneert Van der Linde naar de piloten.
Pilotenvakbond VNV heeft vandaag laten weten dat het niet de bedoeling is om de toekomst van KLM op het spel te zetten. Voorzitter Willem Schmid wil toch praten over een loonoffer tot 2025. "We leveren geld in zolang als nodig is", zegt hij tegen RTL Nieuws. Maar we willen eerst helderheid over wat we precies tekenen.”