Demissionair minister Bijleveld stapt tóch op vanwege motie van afkeuring
Demissionair minister van Defensie Ank Bijleveld stapt tóch op vanwege de motie van afkeuring vanwege de chaotische evacuatie van tolken uit Afghanistan. Gisteren, toen een Kamermeerderheid de motie steunde, weigerde ze nog op te stappen. Haar collega, minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag, stapte wel op om eenzelfde soort motie.
Gisteren zei Bijleveld (CDA) nog dat ze niet zou opstappen. "Het kabinet, inclusief mijzelf, heeft gisteren al aangegeven dat er dingen niet goed zijn gegaan. Mijn prioriteit ligt nog steeds bij het in veiligheid brengen van tolken die nog in Afghanistan zijn", zei Bijleveld daarover.
Tolken
Woensdagavond diende PvdA-Kamerlid Kati Piri, na een lang en fel debat over de chaotisch verlopen evacuatie uit Afghanistan, een motie van afkeuring in tegen Bijleveld. Zij maakte volgens de Kamer niet tijdig werk gemaakt van het in veiligheid brengen van tolken die in het verleden werkten voor de Nederlandse missie in dat land. De Tweede Kamer drong daar de afgelopen maanden herhaaldelijk op aan.
Gisteravond stemde de Kamer over die motie en die tegen collega-minister Kaag. Beide moties werden aangenomen door een Kamermeerderheid. Kaag kondigde direct daarna aan op te zullen stappen. Bijleveld zei toen nog gewoon te blijven zitten.
Aanblijven leverde discussie op
Zojuist zei Bijleveld tijdens een persmoment op het ministerie van Defensie, dat ze door de ontstane discussie na het vertrek van Kaag, niet langer kon aanblijven. "Ik maakte gisteren mijn eigen afweging om door te gaan. Ik constateer echter dat mijn aanblijven discussie oplevert en ik wil mijn mensen niet in de weg staan. Daarom laat ik ze met pijn in het hart achter."
Bijleveld wilde daar niet op vragen van de pers ingaan, maar zei nog wel dat ze niet onder druk van haar CDA-collega's zou zijn opgestapt.
Reacties Hoekstra en Rutte
CDA-leider Wopke Hoekstra zei in een reactie dat Bijleveld geen onderdeel wilde zijn van een discussie over haar aanblijven. "Enorm jammer, maar ik heb het ook te respecteren." Hij ontkende dat hij als CDA-partijleider, Bijleveld onder druk heeft gezet om af te treden. "Het is haar eigen beslissing geweest."
Premier Mark Rutte zei in een reactie dat Bijleveld veel bestuurlijke ervaring had meegebracht in haar functie. Hij noemde haar onder meer een 'warme vrouw'. "Ik heb respect voor haar besluit en betreur het zeer."
Minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus neemt tijdelijk de taken van Bijleveld over, totdat er een vervanger is gevonden.