Kabinet gaat ventilatie op scholen aanpakken, elk lokaal krijgt CO2-meter
Het kabinet neemt in de strijd tegen corona maatregelen om de luchtkwaliteit in scholen in het basis- en voortgezet onderwijs te verbeteren. Elke schoollokaal krijgt een CO2-meter en er komt een hulplijn voor scholen waarmee een spoeddienst van experts kan worden ingeschakeld. Die moeten de ventilatie dan verbeteren.
Dat is het resultaat van overleg tussen minister voor Primair Onderwijs Dennis Wiersma, vertegenwoordigers van het primair en voortgezet onderwijs en de Vereniging Nederlandse Gemeenten.
Juist tijdens de pandemie is luchten van belang, stelde het RIVM al eerder, omdat het aantal virusdeeltjes in de lucht dan vermindert. Veel scholen hebben de afgelopen maanden te kampen met hoge aantallen coronabesmettingen.
Voor vragen en voor praktische tips over ventilatie kunnen scholen, leraren en gemeenten vanaf nu dus terecht op een speciaal telefoonnummer. Via dat nummer kan dan ook een hulpteam van experts worden ingeroepen, die ter plaatse helpen met goede ventilatie.
Ramen open
Daarnaast moet door een CO2-meter in elk klaslokaal bijvoorbeeld duidelijk worden of tussen de lessen de ramen tegen elkaar opengezet moeten worden.
Het kabinet heeft voor de CO2-meters 17 miljoen euro beschikbaar gesteld. Scholen die al eerder CO2-meters hebben gekocht, krijgen die alsnog vergoed.
Minister Wiersma is opgetogen over de afspraken. "Leraren en leerlingen hebben recht op gezonde lucht in de klas. Zeker in deze coronatijd moeten we er alles aan doen om de scholen verantwoord open te houden. Schoolbesturen en gemeenten werken hard aan betere ventilatie. Maar we zien nog te veel scholen waar het nog niet goed is en dat moet gewoon snel beter."
Probleem veel groter dan gedacht
In november bleek dat ruim 2500 scholen niet voldoen aan de ventilatienormen. Het probleem bleek veel groter dan gedacht. Het ging toen om bijna drie op de tien scholen, bleek uit onderzoek dat toenmalig minister Slob van Onderwijs liet uitvoeren.
In Nederland staan 9.331 schoolgebouwen voor het basis- en voortgezet onderwijs. Vooral schoolgebouwen ouder dan dertig jaar hebben te kampen met een ongezond binnenklimaat. Op deze scholen werd voornamelijk op natuurlijke weg geventileerd, dus door het openzetten van ramen, roosters en deuren.