Flinke tik op vingers partijbestuur PvdA om handelwijze rond Gijs van Dijk
Het partijbestuur van de PvdA heeft onzorgvuldig gehandeld in de zaak rond oud-Kamerlid Gijs van Dijk. Dat concludeert de beroepscommissie van de partij, die heeft besloten dat de sancties die de partij Van Dijk had opgelegd, moeten worden vernietigd. Het partijbestuur wil dat niet doen.
Van Dijk raakte eerder dit jaar in opspraak vanwege mogelijk grensoverschrijdend gedrag in de privésfeer. Daarop trok hij zich tijdelijk terug als Kamerlid. Een bureau dat de kwestie in opdracht van de PvdA onderzocht, kwam tot de conclusie dat het 'aannemelijk' was dat de meldingen klopten.
Volgens de beroepscommissie is nooit aangetoond dat dit invloed heeft gehad op het politieke functioneren van Van Dijk. Het was wel reden voor het partijbestuur om te beslissen dat hij de komende vier jaar geen Kamerlid kan zijn voor de PvdA. Onzorgvuldig, oordeelt de beroepscommissie nu dus.
Geen wederhoor
Van Dijk kreeg geen mogelijkheid tot wederhoor voordat hem een sanctie werd opgelegd. Ook dat bestempelt de beroepscommissie als onzorgvuldig. En bovendien had een onderhandse berisping kunnen volstaan, in plaats van een openbare, luidt het oordeel.
Het partijbestuur is niet van plan de schorsing terug te draaien, zegt partijvoorzitter Esther-Mirjam Sent in een schriftelijke reactie. "De conclusies van het onderzoeksrapport staan niet ter discussie." Wel trekt ze zich de kritiek aan dat Van Dijk om wederhoor had moeten worden gevraagd nadat het partijbestuur had besloten hem te schorsen. "Daarop passen wij onze werkwijze aan.
Reputatieschade
Van Dijk is blij met de uitspraak van de beroepscommissie en wil rectificatie. "Ik hoop dat duidelijk wordt dat het zo niet kan: de ene dag roept iemand iets, de andere dag lig je er uit. Ik heb enorme reputatieschade opgelopen." Ook rekent hij op vergoeding van alle advocaatkosten die hij afgelopen maanden heeft gemaakt.
Voordat het partijbestuur heeft gereageerd, zegt hij nog dat hij niet uitsluit dat hij weer voor de PvdA in de Tweede Kamer zitting wil nemen. Binnenkort komt door het vertrek van Khadija Arib een plek vrij in de fractie. Maar die route lijkt te zijn afgesneden met het besluit van het partijbestuur om de sanctie te handhaven.
Dagelijkse update
Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.