'Hongarije staakt verzet'

Rutte bijna zeker van NAVO-baan na gesprek met Orbán

Door RTL Nieuws··Aangepast:
RTL

Een van de laatste hobbels voor de nieuwe baan van demissionair premier Mark Rutte als secretaris-generaal van de NAVO is genomen. Hongarije geeft het verzet tegen Rutte op, zeggen bronnen tegen de politieke redactie van RTL Nieuws. Rutte en Orbán spraken elkaar vandaag voor aanvang van een diner van regeringsleiders van de EU in Brussel.

Rutte laat weten dat het een goed gesprek was, waarin ze het hebben gehad over de ontmoeting van vorige week tussen de huidige NAVO-baas Stoltenberg en premier Orbán. Stoltenberg beloofde Hongarije bij die gelegenheid dat het land niet hoeft mee toe doen aan NAVO-acties tegen Rusland.

Een tweede voorwaarde van Orbán voor steun aan de NAVO-kandidatuur van Rutte was dat die excuses zou maken voor eerdere uitspraken over Hongarije, die in Boedapest verkeerd zijn gevallen. Afgesproken is nu om het verleden te laten rusten en te focussen op de toekomst. Volgens bronnen staakt Hongarije hiermee het verzet tegen Rutte.

Hongarije maakt in een tweet melding van het gesprek tussen de twee leiders:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

"Nu moet het wel heel gek lopen wil Rutte de NAVO-baan nog ontgaan", zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. "Het verzet van Hongarije was een van de laatste belangrijke obstakels voor zijn kandidatuur als secretaris-generaal van de NAVO. Nu Rutte en Orbán de vredespijp hebben gerookt lijkt weinig Ruttes NAVO-toekomst nog in de weg te staan."

De eerdere dwarse houding van Hongarije volgde op kritiek die Rutte eerder uitte over de rechtsstaat in het land. Nadat Hongarije een verbod op 'homo-promotie' had ingevoerd liet Rutte weten dat het land niets meer in de EU te zoeken had.

Steun van bondgenoten

Rutte lig al maanden op koers voor de functie, maar in Oost-Europa klonk er wel verzet tegen zijn kandidatuur. Naast Hongarije zijn ook Slowakije en Roemenië niet bepaald enthousiast. Aanvankelijk was ook Turkije kritisch over Ruttes voordracht, maar na een persoonlijk bezoek aan de Turkse president Erdogan gaf dat land al groen licht.

Westerse bondgenoten als de Verenigde Staten, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland lieten al vroeg weten Rutte als de ideale kandidaat te beschouwen. Vanwege zijn ervaring van dertien jaar als premier van Nederland en zijn grote netwerk in de wereld van de internationale politiek, wordt hij geschikt geacht voor de functie.

Rutte gaat een interessante tijd tegemoet als NAVO-baas. In Europa woedt een oorlog tussen Rusland en Oekraïne, precies aan de rand van het NAVO-grondgebied. Volgens de Russen is de uitbreiding van de NAVO een van de redenen voor de oorlog.

NAVO-baan Rutte weer stapje dichterbij, eerste eis Orbán ingewilligd
Lees ook

NAVO-baan Rutte weer stapje dichterbij, eerste eis Orbán ingewilligd

Lees meer over
Mark RutteNAVOTopontmoetingen