Minimumleeftijd sociale media: groeiende steun in Tweede Kamer

In de Tweede Kamer groeit de steun voor invoeren van een minimumleeftijd voor het gebruik van sociale media. Niet alleen D66 is voor, tegen RTL Nieuws zeggen Kamerleden van VVD en NSC ook voor een minimumleeftijd te zijn. Over hoe hoog die leeftijd moet zijn, verschillen ze nog van mening.
D66 was de eerste partij die een paar weken geleden de moeilijke kwestie op tafel legde door met het initiatief te komen een minimumleeftijd van 15 jaar voor het gebruik van sociale media in te stellen.
De tweede regeringspartij VVD verklaart tegen RTL Nieuws ook voor invoering van een minimumleeftijd te zijn. Het Tweede Kamerlid Rosemarijn Dral vindt dat sociale media vanaf 13-jarige leeftijd moet worden toegestaan in plaats van 15.
"Omdat wij van mening zijn dat alles boven de 13 jaar schijnveiligheid is. Dat komt omdat de huidige generatie kinderen opgegroeid is met social media, die krijg je er niet meer vanaf. Bovendien is 13 jaar de leeftijd waarop je overgaat van de basisschool naar de middelbare school."
Burgerberaad
En ook NSC is voor de invoering van een minimumleeftijd, zegt Tweede Kamerlid Jesse Six Dijkstra. "Om te bepalen hoe hoog die leeftijd moet zijn, wil ik snel een zogenoemd burgerberaad organiseren. Dan roepen we een afspiegeling van de bevolking bijeen, inclusief jongeren, en die mogen een leeftijd adviseren."
Het RTL Nieuwspanel ondervroeg 20.000 deelnemers en vroeg hun of ze vinden dat er een minimumleeftijd van 15 jaar moet komen voor sociale media. Van de ouders met thuiswonende kinderen tot 18 jaar is 79 procent vóór een minimumleeftijd van 15 jaar op sociale media.
Dijkstra zegt in reactie op deze peiling: "Dan verwacht ik dat uit zo'n burgerberaad ook iets vergelijkbaars zou kunnen komen. Als dat zo is, voer die leeftijd dan ook in als Haagse politiek."
Voor veel tieners is een bezoekje aan social media dagelijkse kost. Maar de zorgen over de gevolgen van al dat scrollen nemen steeds meer toe. Wat zijn eigenlijk de gevaren van social media? We leggen het uit in deze video:
D66-Kamerlid Hanneke Van der Werf, initiatiefneemster van het plan, reageert opgetogen op de massale steun die er bij de bevolking is voor haar plan. "Ik vind het heel mooi om te horen, maar het komt eigenlijk wel een beetje overeen met wat ik om me heen heb gehoord en wat ik ook van andere ouders hoor."
SP-Kamerlid Michiel van Nispen is wel verrast door de grote steun van de bevolking voor een leeftijdsgrens. Zelf betwijfelt hij of zo'n maatregel zal werken: "Big tech heeft het verdienmodel gemaakt van verslavingsgevoelige apps en games. Dat is een oneerlijke strijd met de hersenen van kinderen."
"De SP wil dat aanpakken met een verbod op die verslavingsgevoelige elementen. We kunnen de bescherming van kinderen op het internet niet aan big tech overlaten, daar zijn regels voor nodig." Als big tech niet levert, dan is wat de SP betreft een leeftijdsgrens niet uitgesloten.
Verslavend
GroenLinks/PvdA ziet niets in een minimumleeftijd voor socialmediagebruik, zegt Kamerlid Barbara Kathman. "Het belangrijkste is keihard ingrijpen op het ongezonde en verslavende ontwerp van deze platformen. Ze hoeven niet schadelijk te zijn, zo worden ze gemaakt en dat moeten we niet langer accepteren."
Daarnaast wil de partij wel een duidelijke classificatie voor socialmediagebruik, zodat ouders handvatten krijgen - zoals bij de kijkwijzer - wat wel of niet aan te raden is voor hun kinderen.
D66 betreurt het dat GroenLinks/PvdA niet mee wil doen aan de minimumleeftijd, maar laat zich er niet door tegenhouden. Van der Werf: "Ik merk dat ouders er naar snakken dat er een soort van duidelijkheid of richtlijn komt vanuit de politiek. En ik denk dat het heel erg belangrijk is dat we van die techreuzen vragen dat zij hun spullen aanpassen en dat we dat ook in Europees verband doen. Dat we met een aantal andere landen zeggen: dit willen wij niet meer. En dat er dan een minimumleeftijd van 15 komt."