Onrust in Kamer over mogelijk vrijkomen 55.000 IS'ers

De Tweede Kamer maakt zich grote zorgen over het mogelijk vrijkomen van 55.000 IS'ers die nu nog opgesloten zitten in twee kampen in Syrië. Het parlement nam een motie aan van NSC-leider Pieter Omtzigt die de regering vraagt 'passende actie' te ondernemen.
De Verenigde Staten zijn opeens gestopt met het geven van steun aan de twee kampen in Syrië, al-Roj en al-Hawl. Dat zou er volgens Omtzigt toe kunnen leiden dat de deuren van de kampen opengaan. In de kampen zitten voornamelijk vrouwen en kinderen.
Hij wijst erop dat een deel van de gevangenen een Europees paspoort heeft en dus terug kan keren naar de EU. Volgens de AIVD zitten naar schatting nog 25 Nederlandse uitreizigers in Syrië. Daarnaast verblijven in de regio (Syrië, Irak en Turkije samen) nog ongeveer 170 minderjarigen met een Nederlandse link.
"Europa moet er als de wiedeweerga voor zorgen dat de kampen intact blijven", zegt Omtzigt. "Als oud-IS'ers met een Europees paspoort hier vrij gaan rondlopen, hebben we een groot probleem."
Asielaanvragen
De NSC-leider is er niet van overtuigd dat de huidige Syrische regering veel moeite zal doen om de kampen in stand te houden. Daarom moet de EU snel iets doen. "Dat kan bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat deze mensen vervolgd zullen worden."
Omtzigt deed eerder in de Raad van Europa onderzoek naar de misdaden van IS en het gebrek aan vervolging van IS'ers 'terwijl IS toch echt genocide gepleegd heeft'. Hij deed een voorstel voor oprichting van een internationaal tribunaal om de IS-kopstukken te berechten.
Geen gezinshereniging
Ook waarschuwt hij voor mogelijke asielaanvragen van kinderen van de IS'ers. Op zijn initiatief besloot de Raad van Europa dat kinderen die terugkeren of teruggehaald worden door Europese landen niet automatisch recht hebben op gezinshereniging met hun vaders omdat die een gevaar voor de samenleving en de staat kunnen vormen.
Morgen komen in Brussel al diplomaten van de EU-lidstaten in een spoedzitting bijeen om het dreigende probleem te bespreken.