'Eerst mogelijke datum'

Waarschijnlijk nog 146 dagen tot de verkiezingen: waarom duurt dat zo lang?

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / Venema MediaWaarschijnlijk nog 146 dagen tot de verkiezingen: waarom duurt dat zo lang?
RTL

Nog 146 dagen, dan is er volgens de Kiesraad pas de 'eerste reële optie' voor Tweede Kamerverkiezingen. Wáárom duurt dat zo lang? "Binnen de huidige wet kan het in ieder geval niet binnen honderd dagen", zegt bijzonder hoogleraar Henk van der Kolk.

Dat er zeker honderd dagen moeten zitten tussen de val van het kabinet en de stembusgang heeft verschillende redenen, legt de bijzonder hoogleraar Electorale Politiek aan EditieNL uit. 

Sneller in Frankrijk en Engeland

Zo is er tijd nodig voor partijen om kandidatenlijsten samen te stellen en verkiezingscongressen te organiseren. "Zij moeten hun leden daarvoor raadplegen", zegt hij. 

"Ook willen we Nederlanders in het buitenland aanschrijven, zodat ze zich kunnen registreren als kiezer." 

Er zijn minimaal honderd dagen nodig voor de stembusgang.© ANP
Er zijn minimaal honderd dagen nodig voor de stembusgang.

In bijvoorbeeld Frankrijk en Engeland gaat dit veel sneller en zijn nieuwe verkiezingen al binnen een paar weken geregeld. "Honderd dagen duurt het bij ons sowieso", zegt Van der Kolk. 

Zomervakantie

Dat de eerste optie echter nog veel later en pas op 29 oktober is, over 146 dagen, komt volgens de Kiesraad omdat de zomervakantie voor de deur staat. 

Er zijn praktische bezwaren om tijdens het zomerreces de kandidaten voor de kieslijsten vast te stellen. Daarmee schuift alles automatisch een aantal weken op. 

De politieke partijen zijn al volop bezig met de verkiezingen: 

Het ging in Den Haag vandaag meteen al over de politieke verhoudingen ná de verkiezingen.

Herfstvakantie

"De herfstvakantie maakt een verkiezing op woensdag 15 of 22 oktober ook minder wenselijk", schrijft de Kiesraad in haar advies. Indien het verzoek is om de verkiezingen 'zo snel mogelijk' te laten plaatsvinden, komt de Kiesraad uit bij woensdag 29 oktober. 

Dat we moeten wachten op een woensdag, komt door de eeuwenoude Nederlandse traditie om altijd op die dag te stemmen. In andere Europese landen vinden verkiezingen vaak op een zondag plaats.  

De oppositie liet weten zo snel mogelijk naar de stembus te willen: 

Van der Kolk vindt het ook voordelen hebben dat de wachttijd zo lang is. "Zorgvuldigheid is bij verkiezingen heel belangrijk", zegt hij. "De procedures in Nederland zijn uitzonderlijk zorgvuldig." 

Staat de datum nu vast?

De Kiesraad stelt 29 oktober voor als datum voor de Tweede Kamerverkiezingen, maar het is niet 100 procent zeker dat de verkiezingen ook op die datum plaats zullen vinden. 

Het advies ligt nu bij de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Judith Uitermark (NSC). Zij doet vervolgens een voorstel aan het kabinet, dat uiteindelijk de verkiezingsdatum vaststelt. Wanneer we het definitief weten, is nog niet duidelijk. 

Lees meer over
KiesraadVerkiezingen in NederlandTweede KamerverkiezingenNederland

Laatste video's van RTL Nieuws

00:34
Zo werd Trump weggeduwd door FIFA-baas Gianni bij prijsuitreiking Chelsea
RTL Nieuws

Zo werd Trump weggeduwd door FIFA-baas Gianni bij prijsuitreiking Chelsea

  1. 01:25
    Vitamine K-prik, of toch druppels voor je baby? Dit adviseert de Gezondheidsraad
    RTL Nieuws

    Vitamine K-prik, of toch druppels voor je baby? Dit adviseert de Gezondheidsraad