Goed en slecht nieuws

DNB: economische groei blijft uit, inflatie naar beneden

Door Matthias Pauw··Aangepast:
© ANPDNB: economische groei blijft uit, inflatie naar beneden
RTL

De komende jaren hoeft Nederland niet op een sterk groeiende economie te rekenen. De Nederlandsche Bank (DNB) verwacht dat de economie de komende jaren amper groeit. Het voordeel is wel dat de prijzen een stuk minder snel gaan stijgen.

Dat voorspelt DNB in zijn nieuwste raming.

Prijzen stijgen minder snel

De dalende inflatie is goed nieuws voor de koopkracht van huishoudens. Hoewel de prijzen dit jaar nog met 4,2 procent stijgen, is de verwachting dat dat volgend jaar nog 2,9 procent is en het jaar daarop nog 2,2 procent.

Omdat de lonen inmiddels wat sterker stijgen dan de inflatie, houden mensen uiteindelijk iets meer over om te besteden.

Voorlopig geen economische groei

De keerzijde van de dalende inflatie is dat de economie flink afkoelt, iets dat we al een paar kwartalen merken. De verwachting is dat de Nederlandse economie in 2023 nog een heel klein beetje groeit, met 0,1 procent. In 2024 en 2025 is met een groei van 0,3 procent en 0,1 procent niet veel beter.

De dalende inflatie en teruglopende groei hebben namelijk direct met elkaar te maken. Sterker nog, de centrale banken in de Europese Unie, maar ook in de rest van de wereld, hebben juist de rente verhoogd met als doel de economie af te koelen. Daardoor neemt de inflatie namelijk af, die lange tijd veel te hoog was.

ECB laat rente ongemoeid, verwacht lagere inflatie
Lees ook

ECB laat rente ongemoeid, verwacht lagere inflatie

Dat zit zo: de centrale banken verhogen de rente die ze rekenen aan banken. Daardoor wordt geld lenen uiteindelijk voor iedereen duurder. Dat zorgt weer voor minder investeringen en aankopen, en remt dus de economie. Het voordeel daarvan is dat de vraag naar spullen en diensten afneemt, waardoor de prijzen dalen.

Balans

Uiteindelijk is DNB behoorlijk positief over de balans die er lijkt te ontstaan tussen de dalende inflatie en de afzwakkende economie. "De groei gaat wel omlaag, maar we krijgen geen recessie", zegt DNB-directielid Olaf Sleijpen. "En de werkloosheid neemt wel iets toe, maar het valt eigenlijk best wel mee. De arbeidsmarkt blijft nog steeds krap."

Kanttekening daarbij is dat we in Nederland wel precies op het randje van economische krimp zitten. Als de wereldhandel de komende jaren nog wat meer tegenvalt dan nu wordt verwacht, zouden we zomaar in 2024 en 2025 toch in een recessie kunnen belanden, denkt DNB.

Oproep aan politiek: pas op de centen

Door de zwakkere groei en de fors gestegen rente, moet ook de politiek flink aan de bak om de schatkist op orde te houden. De verwachting is dat het begrotingstekort de komende jaren fors toeneemt door de hogere rente, grote uitgaven aan bijvoorbeeld het klimaat, vergrijzing en extra zorgkosten. Als de economie hard blijft groeien is dat niet zo'n probleem, omdat er dan ook meer geld binnenkomt, maar dat is voorlopig dus niet het geval.

DNB doet dan ook een klemmend beroep op de politiek om ervoor te zorgen dat het begrotingstekort niet oploopt tot meer dan 2 procent van het bruto nationaal product, zeg maar de omzet van heel Nederland. Juist als het economisch tij tegen zit, is het namelijk belangrijk dat Nederland niet te veel schulden heeft.

Als dan echt de nood aan de man is, kan de staat juist tijdens een crisis extra geld uitgeven, zonder dat de schuld dan veel te hoog wordt om te dragen voor toekomstige generaties.

Lees meer over
DNBECBInflatieEconomie