Lager teruglevertarief

Greenchoice maakt stroom overdag goedkoper dan 's nachts

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Kees van de VeenGreenchoice maakt stroom overdag goedkoper dan 's nachts
RTL

Als je klant bent bij energiebedrijf Greenchoice, dan loont het om je wasmachine en vaatwasser niet 's nachts te laten draaien, maar juist overdag. Het bedrijf wil stimuleren dat consumenten stroom gebruiken als het wordt opgewekt, en verlaagt daarom het tarief overdag.

Want dan schijnt de zon en dan is er dus veel (zonne) energie beschikbaar. Als verbruik meer wordt afgestemd op de hoeveelheid stroom die wordt opgewerkt, dan ontstaat er meer ruimte op het elektriciteitsnet, aldus Greenchoice. Het net zit steeds vaker vol.

Trendbreuk

In de afgelopen jaren probeerden energiemaatschappijen hun klanten juist te stimuleren om 's nachts activiteiten te doen waar veel stroom bij nodig is, zoals wassen of de auto laden. Het idee hierachter was dat het verbruik dan meer gespreid wordt. 

Stroom 's avonds goedkoper én viezer: 'Daltarief niet van deze tijd'
Lees ook

Stroom 's avonds goedkoper én viezer: 'Daltarief niet van deze tijd'

Bestaande klanten met een variabel contract gaan per 1 april overdag een lager tarief betalen voor elektriciteit dan 's nachts. Voor nieuwe klanten gaat de verandering per direct in. Door de week wordt het stoomtarief zo lager dan in de nacht. De tarieven gelden voor klanten met én zonder zonnepanelen. 

Lagere terugleververgoeding

Verder krijgen klanten die zonnepanelen hebben een lagere vergoeding voor de elektriciteit die ze terugleveren aan het net.

Ook dit gaat voor bestaande klanten met een variabel contract in per 1 april en voor nieuwe klanten per direct.

Hoger vastrecht

Huishoudens met zonnepanelen gaan verder een hoger bedrag voor vastrecht betalen. Dat betalen consumenten los van hun verbruik, het zijn de kosten voor de aansluiting en het onderhoud daarvan. De verhoging is om eigenaren van zonnepanelen mee te laten betalen aan de kosten die zijn gemoeid met het terugleveren van zonne-energie, aldus Greenchoice. 

Dit wordt gefaseerd ingevoerd, waarbij wordt gestart met nieuwe contracten. Volgens Greenchoice blijft het wel aantrekkelijk om zonnepanelen te hebben.

Stroomnet steeds voller

Het huidige stroomnet kan de groei van het aanbod van zonne-energie niet goed aan. Demissionair minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) wilde de salderingsregeling daarom vanaf 2025 stapsgewijs afbouwen, maar de Eerste Kamer stak daar onlangs een stokje voor.

Sommige energieleveranciers, zoals Vandebron, gaan hun klanten met zonnepanelen meer laten betalen voor het terugleveren van stroom. De grote energiebedrijven denken nu na op welke manier ze huishoudens met zonnepanelen willen laten betalen voor het terugleveren van stroom aan het net.

'Tarieven kunnen gedrag sturen'

De meeste consumenten zetten hun apparaten op hetzelfde moment aan, tussen 17.00 en 19.00 uur, zegt Mariëlle Rietkerk. Zij doet op de TU Delft onderzoek naar het gedrag van consumenten in de energietransitie.

Goedkopere tarieven zijn volgens haar belangrijk om ervoor te zorgen, dat consumenten eerder of later hun wasmachine aanzetten, of hun elektrische auto opladen. Maar het scheelt ook als ze weten wat het probleem is en het belangrijk genoeg vinden, aldus Rietkerk.

Ook helpt het als je consumenten overdag een berichtje stuurt: "het is nu middag, de zon schijnt, als je nu stroom verbruikt, dan is dat stroom van je eigen zonnepanelen", zegt zij.

Lees meer over
GreenchoiceGroene energieZonne-energieZonnepaneelEnergietransitieDuurzaamheidEnergieElektriciteitEditie NL Link in bio