Ontslagen 'pizza-cipier' kan fluiten naar uitkering

Een cipier van de zwaarbewaakte gevangenis De Schie die in 2020 werd ontslagen wegens het openen van de gevangenispoort om een pizzakoerier binnen te laten, kan fluiten naar een ww-uitkering. Volgens het UWV heeft de vrouw daar geen recht op, omdat het haar eigen schuld was dat zij haar baan verloor.
De ontslagen cipier stapte naar de rechter, omdat zij vond dat zij wel een uitkering zou moeten ontvangen. Maar de rechter gaf de uitkeringsinstantie gelijk. Dat blijkt uit twee vrijdag openbaar geworden uitspraken van de rechtbank Den Haag.
Terroristen
De vrouw werkte negentien jaar voor de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), als gevangenbewaarder in De Schie in Rotterdam. Dat is een van de zwaarst beveiligde gevangenissen van Nederland, met onder meer een speciale terroristenafdeling. Willem Holleeder zat jarenlang in De Schie gevangen.
In 2018 raakte de gevangenis in opspraak, doordat een gevangene wist te ontsnappen door in een vuilniszak te kruipen. Toch was dat niet voor alle werknemers reden om daarna in opperste staat van alertheid te zijn. Zo overtraden een wachtcommandant en een groep complexbeveiligers begin 2020 namelijk een hele trits veiligheidsvoorschriften.
Pizzakoerier
Zo klemden zij regelmatig de deuren van een veiligheidssluis open met borstels en plastic bakjes. Daardoor konden de deuren niet meer automatisch sluiten, zodat de cipiers vrij rond konden lopen. Ook openden zij op een avond in februari in strijd met de voorschriften na 10 uur 's avonds de gevangenispoort om een pizzakoerier binnen te laten. De pizzadoos werd niet gecontroleerd op smokkelwaar of wapens.
Nadat de werkgever door een aanwezige collega van de voorvallen op de hoogte was gesteld, werden de betrokken cipiers geschorst. Daarop volgde een lange ontslagprocedure, waarbij de kantonrechter aanvankelijk oordeelde dat de werknemers niet op straat gezet mochten worden.
Toen het Haagse gerechtshof daarvoor wel groen licht gaf, werden de cipiers in de herfst van 2021 toch nog ontslagen.
Eigen schuld
Nu blijkt dat de kwestie voor een van de gevangenenbewaarders nog een staartje heeft gekregen. De vrouw vroeg een werkloosheidsuitkering aan bij het UWV, die echter werd geweigerd. Volgens de uitkeringsinstantie was het namelijk aan de vrouw zelf te wijten dat zij haar baan kwijt was.
Daarmee nam de vrouw echter geen genoegen. Nadat zij een bezwaarprocedure bij het UWV had verloren, stapte zij naar de rechter. Daar voerde zij aan dat de instantie te streng was geweest. Ook zou het UWV te weinig oog hebben gehad voor haar persoonlijke omstandigheden, en zou een collega wel een uitkering hebben ontvangen.
Onveilige situatie
Evenals het UWV oordeelde de Haagse rechtbank in een tussenuitspraak vorig jaar juni dat er sprake was van een 'verwijtbaar ontslag'. Volgens de rechter was de vrouw mede-verantwoordelijk voor een onveilige situatie met vlucht- en smokkelgevaar, omdat zij veiligheidsprotocollen niet had nageleefd.
Dat zij 19 jaar in dienst was, werkte eerder als nadeel dan als voordeel voor de vrouw. De rechtbank vond dat zij daardoor juist mocht worden geacht 'een hoge mate van zorgvuldigheid en oplettendheid te betrachten bij het vervullen van haar functie'.
Wel vond de rechtbank dat het UWV bij de weigering van de uitkering de persoonlijke omstandigheden van de vrouw inderdaad onvoldoende had meegewogen. Volgens haar had zij als gevolg van het ontslag te kampen met grote financiële en psychische gevolgen, waaronder een depressie.
Gebrek hersteld
Dat betekende echter niet dat de cipier alsnog de gewilde ww-uitkering kreeg. Het UWV kreeg van de rechter namelijk de mogelijkheid om haar persoonlijke omstandigheden alsnog mee te wegen in het oordeel.
Nadat de uitkeringsinstantie dat had gedaan maar desondanks tot dezelfde conclusie was gekomen, oordeelde de rechter in de einduitspraak dat de cipier inderdaad geen werkeloosheidsuitkering zal ontvangen.