'Let op vals geld'

Zo vis je de parels eruit op de vrijmarkt op Koningsdag

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Owen O'BrienZo vis je de parels eruit op de vrijmarkt op Koningsdag
RTL

De vrijmarkt tijdens Koningsnacht en -dag is voor veel Nederlanders hét moment om de zolder af te struinen naar spullen om te verkopen. Toch is het heus niet alleen maar troep wat er op de kleedjes ligt, vanavond en morgen. Maar je moet wel goed zoeken. Een paar tips waar je op kunt letten.

Want 90 procent van wat er ligt, is wél troep, zegt Jeroen Zoetmulder, expert antiek en archeologie bij veilingsite Catawiki. "Kleding, speelgoed, huisraad, welvaartsoverschot", somt hij op. "Maar hier en daar kunnen best weleens leuke dingen voor de dag komen."

Tip 1: Speelgoed? Doorlopen

Om die eruit te vissen, is het de kunst om te filteren. Als eerste door te kijken wat er bij een kraampje ligt. "Bij kleding en speelgoed loop je gewoon door", adviseert Zoetmulder. Maar als er aardewerk of potten staan, dan moet je je focussen. "Daar kunnen leuke dingen tussen zitten."

Tip 2: Check hoe oud het is

Goed, dan sta je bij een verkoper met oude spulletjes. Dan is het zaak om de voorwerpen eruit te pikken waar ook nu nog vraag naar is bij verzamelaars. "Gameboys uit de jaren 80. De opklapbare computerspelletjes van Donkey Kong of Mario."

Cash is king? Tikkie voor bier en wc op Koningsdag in opmars
Lees ook

Cash is king? Tikkie voor bier en wc op Koningsdag in opmars

"Of vintage meubeltjes of lampen", vervolgt Zoetmulder. "En vintage horloges, daar sla ik ook nog weleens op aan." 

Tip 3: Even graaien

Het is altijd de moeite om niet te snel weer door te lopen. "Soms komt er nog een doosje sieraden voor de dag. En daar ga ik dan meestal ook even in graaien om te kijken of er misschien een gouden ringetje of broche tussen zit."

Tip 4 (voor de verkopers): Let op wat je verkoopt

Voordat je de erfstukken per ongeluk voor 50 cent de markt op gooit, doe even onderzoek. "Als je bijvoorbeeld een schilderij hebt met een signatuur erop: googel het even. En doe hetzelfde met sieraden, als er een merkje in staat. Internet staat vol met beschrijvingen", zegt Zoetmulder. "Je kunt natuurlijk ook een taxateur in de arm nemen."

Tip 5 (voor de verkopers): Poets het even

"Als je iets van zilver hebt, poets het even van tevoren. Zodat het mooi glimt", adviseert de expert. "Het oog wil ook wat." Kooplustigen hebben ook weinig geduld, dus de eerste indruk is belangrijk. 

Let op: vals geld

Niets zuurder dan dat je een mooie deal hebt gesloten, maar je zuurverdiende centjes in valse biljetten krijgt betaald. Om dit te voorkomen kun je het biljet even voelen, kijken en kantelen. Echt briefgeld heeft voelbare inkt, een watermerk en veiligheidsdraad waarmee het verschilt van nepperds. 

Lees meer over
CatawikiKoningsdagEditie NL Link in bio